Stoppa de militära storövningarna

Ett debattinlägg apropå slöseri med resurser som behövs för att möta coronakrisen. Texten har publicerats i några tidningar i landet – se länkar sist i inlägget. Strax efter att texten skickats in utökade vi uppmaningen till att gälla inte bara Sverige och Europa utan hela världen. Den texten är publicerad i vår engelskspråkiga blogg. Där finns även länk till en spansk översättning av texten. Vi publicerar även uppdateringar om läget i vår engelskspråkiga blogg och på vår Facebook-sida.

Vi har dessutom lanserat en namninsamling som du som läser detta gärna får stödja.


aff_logga

Vi uppmanar till att alla större militära övningar i Europa ställs in. Att fortsätta genomförandet av den största krigsövningen på 25 år skadar vår förmåga att hantera coronakrisen. Dessa övningar som är planerade från Ishavet längs med gränsen till Ryssland ända ner till Georgien under namn som Defender 20 i Central- och Östeuropa och Aurora 20 i Sverige måste stoppas, skriver Tord Björk, Kristianstad, för Aktivister för fred.

Övningen Cold Response 2020 i Norge med 14 000 deltagande soldater från Belgien, Danmark, Frankrike, Nederländerna, Norge, Sverige, Storbritannien och USA avbröts i onsdags 11 mars. Beslutet annonserade av generallöjtnant Rune Jakobsen, chef för det norska försvarets operativa högkvarter, vid en presskonferens där han uttryckte att: ”Det som är nytt från igår är att coronaviruset är utom kontroll i samhället. Vi vill bevara försvarsmaktens förmåga så att vi kan stödja samhället under denna komplexa period som följer”. Denna respons kom sent. När övningen redan hade inletts testades en soldat positivt för corona 5 mars. Finland drog tillbaka sina soldater från övningen 8 mars.

Vi uppmanar till en förändring av hur Europa hanterar sårbarhet. Istället för att starta en upprustningsspiral och främja fiendebilder ser vi behov av samarbete över gränser. 

Nationer som Kina, Singapore och Sydkorea visar att det är möjligt att stoppa tillväxten av antalet som smittas av coronaviruset genom att agera snabbt och fatta avgörande beslut. Tyvärr gjorde inte Italien och några andra länder det. Idag får Italien hjälp från Kina som skickar medicinska experter och erbjuder 10 000 respiratorer, två miljoner ansiktsmasker och 20 000 skyddsdräkter. Något som tas emot med tacksamhet i Italien efter att EU-länder inte svarat på begäran om hjälp.

Insandare17Mars2020Kristiandsbladet.png

Vi uppmanar till en förändring av hur Europa hanterar sårbarhet. Istället för att starta en upprustningsspiral och främja fiendebilder ser vi behov av samarbete över gränser. Vi behöver fred och välfärd för att hantera de gemensamma hoten mot vår hälsa, sociala trygghet och den globala miljön. Vi ska inte göra som västerländska ledare vid säkerhetskonferensen i München när de gör Kina och Ryssland till sina motståndare.

Dessa övningar utgör inte bara ett omedelbart hot i form av risk för spridning av coronaviruset utan innebär också missbruk av våra gemensamma resurser för att hantera aktuella världsproblem. 

De storskaliga övningarna samlar tiotusentals soldater från olika länder och är en del av en drastisk ökning av militära utgifter som visar hur den nuvarande politiken inte har kontakt med dagens verklighet. Dessa övningar utgör inte bara ett omedelbart hot i form av risk för spridning av coronaviruset utan innebär också missbruk av våra gemensamma resurser för att hantera aktuella världsproblem. Det vi behöver är inte ytterligare upptrappning och polarisering mellan väst och öst. Vi behöver ta itu med sociala, hälsorelaterade och miljörelaterade frågor som är av vikt för hela mänskligheten.

Därför säger vi:

  • Stoppa Defender Europe 2020, Aurora 20 och andra storskaliga militära övningar i Europa
  • Avbryt upprustningen och investera i fred, välfärd, hälsa och miljö

Aktivister för fred

Debattinlägget har publicerats av:

Vimmerby Tidning

Kristianstadsbladet

Västerviks-Tidningen (en av Sveriges äldsta tidningar)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s