Publicerat i Dala-Demokraten
Har Folk och försvar hamnat i händerna på näringslivet istället för hos folket? Det kan man fråga sig när man ser talarlistan till årets konferens i Sälen 12-14 januari. Av 67 talare kommer en från de folkrörelser som en gång gjorde detta initiativ folkligt, från Röda korset.
Istället prioriterar Folk och försvar näringslivet med sex talare från bolag som Volvo och Svenskt Näringsliv samt dess säkerhetspoltiska tankesmedja Frivärld. Detta trots att ämnen som tas upp är bland annat civil beredskap och totalförsvar. Ämnen där de anställda kan vara lika viktiga att ha med på ett möte för att inte tala om de bönder som förväntas vara centrala den dag krisen kommer. Att partier och myndigheter är rikligt företrädda är förklarligt. Det bidrar dock inte till folklig förankring av totalförsvaret när de som arbetar i industri, service, jord och skogsbruk inte kan göra sin röst hörd medan näringslivets röster är många.
Särskilt prioriterar Folk och försvar Atlantic Council och Frivärld med två talare vardera. Atlantic Council är en USA-baserad tankesmedja som står NATO nära. Med hjälp av en medarbetare på Frivärld har Atlantic Council ingripit i den svenska säkerhetspolitiska debatten genom att sprida falska rykten om en tjänsteman i miljöpartiet som påstådd säkerhetsrisk i rapporten Kremlins Trojan Horses 3.0. I praktiken innebär den falska ryktesspridningen ett yrkesförbud av den sort som McCarthyismen drev fram i USA under kalla kriget.
Anna Wieslander är chef för Atlantic Council i Norra Europa och är talare på Folk och försvar. Hon avsäger sig ansvar för falska påståenden i rapporten och hänvisar till huvudkontoret i USA. De i sin tur hänvisar tillbaka till medarbetaren på Frivärld. Ändringar har skett i rapporten på medarbetarens uppmaning genom att anklagelserna mot Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna för att vara Kremltrogna tagits bort. Men anklagelserna mot personer och rörelser med mindre makt än riksdagspartier kvarstår.
Rapporten pekar ut miljö- och fredsrörelsens samarbete som ett hot med en artikel i Miljömagasinet som enda sakligt argument. I den artikeln står uttryckligen att Ryssland begick ett folkrättsbrott på Krim. Frivärlds medarbetare hävdar att den uttrycker stöd för Rysslands syn. Att miljö- och fredsrörelsen närmar sig varandra tycks uppfattas som ett hot i de miljöer som står nära storföretagen.
Det är dags att syna näringslivets och USA-baserade tankesmedjors påverkan i Sverige. Det ska gå att stå upp för en åsikt utan att få sin yrkeskarriär hotad eller bli stämplad som gömsle för Kremls desinformation. Att den rödgröna regeringen finansierar Atlantic Council årligen med 2,5 miljoner kronor med medel som aldrig redovisats gör saken än värre.
Vi uppmanar regeringen att dra tillbaka stödet till Atlantic Council. Folk och försvar bör bryta den nära relationen med Atlantic Council som är inhyst i dess lokaler i Gamla Stan. Istället bör det folkliga deltagandet i Sälen stärkas så mötet kan göra skäl för sitt namn.
Tord Björk, styrelsemedlem i Aktivister för fred
Ellie Cijvat, sammankallande Bonde- och urfolksutskottet, Jordens Vänner
Michel Diaz Nocetti, medlem i Nej till Nato
Thomas Gunnarsson, bonde, jordbruksbloggare
Conny Hansson, ordförande vänsterpartiet Rättvik
Birger Schlaug, oberoende grön bloggare
Bo Sundbäck, styrelseledamot, Eda arbetarekommun
Hans Wåhlberg, oberoende grön bloggare
David Örnberg, vänsterpartist Mora och region Dalarna