USA I EUROPA del 1: Mer slagstyrka i luften

usaieuropaluft3.jpg

F-16 över Irak 2008
Foto: US Air Force Photo, Master Sgt. Andy Dunaway

USA har sedan andra världskriget haft ett järngrepp om delar av Europa. Med Sovjetunionens sönderfall expanderades detta geografiskt genom att flera nya medlemmar togs in i alliansen.

Genom NATO ges USA ett stort inflytande över medlemsländerna då dom har en fantastisk förmåga att få sina ”allierade” att vilja göra som man vill i Washington. USA´s inflytande över Eu är också häpnadsväckande.

Det man i väst kallar för ”Rysslands illegala annektering av Krim” men jag kallar resultatet av ett helt legitimt referendum till följd av en väststödd blodig statskupp i Kiev anges ofta som anledning till att man skall känna sig hotad av Moskva.

usaieuropaluft2.jpg

B-52 över skjutbana, Nevada.
Foto: Via Aidia Youtube Channel. U.S. Air Force photo, Senior Airman Brian Ferguson

Det amerikanska greppet om Europa som jag nämnde inledningsvis har man skaffat sig genom många åtgärder. Deras militära närvaro är en konsekvens av detta. Den närvaron har varierat i styrka genom åren och det råder ingen tvekan om att den varit avsevärt större än idag men det är också utan tvekan så att man tillför militär förmåga till Europa och man gör det baserat på smutsig propaganda och lögner om Ryssland.

Det som hände som en följd av vad väst kallar för ”illegal annektering” och jag kallar referendum till följd av väststödd våldsam statskupp var att USA på bilateral basis förstärkte sin flygnärvaro i Litauen (Šiauliai-basen) med sex F-15C och tankningsflygplan. Dessa kom att ingå i vad som kallas Baltic Air Policing (BAP). Senare har andra NATO länder förstärkt flygstridskrafter i Baltikum.

USA tillförde 12 attackflygplan typ A-10 och 300 flygsoldater som baserades i Tyskland. Dessutom inleddes en rotation av 12 jaktflygplan av typ F-15 som först baserades i Nederländerna men som sedan flyttades till Bulgarien. Dessa flygplan har deltagit i militära övningar. Främst i de mest östligt belägna NATO länderna.

usaieuropaluft1.jpg

B-2 över Stilla Havet 30 maj 2006.
Foto: U.S. Air Force photo, Staff Sgt. Bennie J. Davis III. Public domain

Över Ukraina och Svarta havet flyger obemannade amerikanska spaningsflygplan sedan drygt två år och med jämna mellanrum tillför man Europa strategiska bombflygplan av typen B-2 och B-52. Dom stannar under en viss tid för att sedan ge sig av för att sedan återkomma igen. Man gör ingen hemlighet av att dessa flygplan syftar till att ha en konventionell och nukleär avskräckning gentemot Ryssland. Vissa av dessa flygplan har också deltagit i militära övningar i Europa. Inte minst där Sverige varit inblandat.

USA kommer också att stänga ned ett antal flygbaser i Storbritannien för att flytta verksamheten till andra ställen. Som till Tyskland exempelvis. Så ska det vara fram till 2020 som det ser ut nu. Till Storbritannien skickar man två divisioner Joint Strike Fighter, Lightning II som är mer känt som F-35.

Man ska komma ihåg att detta är vad som tillförs till redan befintliga styrkor. Samtidigt läggs vissa förband ner. Men sammantaget innebär dom redan tillförda amerikanska luftstridskrafterna och dom som ska förstärka inom kort att det flygvapen som har störst eldkraft i Europa bortsett från det ryska är det amerikanska. Lägg till deras allierades länders flygvapen så blir det ett flygvapen att räkna med.

usaieuropaluft4.jpg

F-15 avfyrar en AIM-7 Sparrow medeldistans air-to-airmissil
Foto: U.S. Air Force photo, Master Sgt. Michael Ammons

Något man varit noga med att inte försämra utan sett till att bibehålla är förmågan att bekämpa luftvärn. I Tyskland finns det F-16 förband som har som särskild uppgift och bra förmåga att bekämpa just luftfvärnssystem.

usaieuropaluft5.jpg

F-35
Foto: Creative Commons

Man kan säga att USA koncentrerar sin verksamhet och ersätter gammalt materiel med nytt. Sammantaget har NATO en inte obetydlig slagstyrka i luften som dessutom har nukelär förmåga. Långsamt tillförs ytterligare slagstyrka och det sker ofta i små portioner i det tysta.

Jake Kayzer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s