Tyska nazister rekryteras till Ukraina för att ”rädda Europa från utrotning”

Déjà vu för den ukrainska befolkningen.

spiegelomrekryteringtillazov11nov2017

Der Speigel Panorama, 11 november 2017.

Der Speigel Panorama rapporterar att den högerextremistiska frivilligbataljonen Azov framgångsrikt använder flygblad för rekrytering vid nazistiska sammankomster. Fler och fler ansluter sig för att ”rädda Europa från utrotning”.

Ett exempel är Jan K. från Östtyskland. På ett foto som lagts ut på Facebook gör han tummen upp iförd en T-shirt i kamouflage och en skyddsväst med Azovs emblem. Jan K. är inte ensam. Fler och fler tyska nazister visar numera stolt upp sin trohet mot Azov.

Enligt information som der Spiegel tagit del av får högerextremistiska frivilligbataljonen Azov fler anhängare i Europa och särskilt kommer de från Tyskland. Enligt säkerhetstjänsten har fler än 2 500 stridit sedan 2014.

Bakom detta ligger en rekryteringoffensiv för att ”återupprätta Europa”. Azov rekryterar bland tyska nazister.

I juli delades flygblad på tyska ut bland besökarna på en högerextrem rockfestival i Thüringen. Via flygbladet bjöds det in till att ”gå med de bästa” för att ”bevara Europa från utrotning”.

Spiegel skriver att Azov, som grundades våren 2014 av nationalistiska politiker (1), är underordnad det ukrainska inrikesdepartementet. Azov leds av ”den högerextrema politikern Andrij Blietski” som utsågs till överstelöjtnant av den ukrainska inrikesministern 2014.

Andrij Blietski frigavs från misstanke om mordförsök, startade Azovbataljonen och det högerextrema partiet Nationella kåren

canadaukromblietski.png

Ukrainare i Kanada rapporterar om frigivningen av Andrei Blietski och 22 andra, 27 februari 2014

Enligt andra rapporter satt Blietski häktad i två år för misstänkt delaktighet i skottlossningen 2011 mitt i Charkovs centrum mot journalisten Sergej Kolesnyk. Blietski frigavs 24 februari 2014 tillsammans med 22 andra fångar genom regeringen Arsenij Jatsenjuks amnesti vilken beslutades direkt efter Majdan i februari 2014. Regeringen Jatsenjuk betraktade Blietski som en politisk fånge. På så sätt avskrevs Blietski från  misstanke om mordförsök.

Vid frisläppandet var Blietski ledare för Socialnationalistiska församlingen och deras paramilitära gren Ukrainska Patrioter. Deras partiprogram förespråkar, bland annat, politiskt våld, rasism och nazism.

I mars 2014 utsågs Blietski som ansvarig för specialoperationer för Högra sektorn – Öst vilken inkluderar Poltava, Charkov, Donetsk och Luhansk oblast. Två månader senare, i maj 2014, var Blietski med och grundade Azovbataljonen och utsågs till dess kommendör. I november 2014 ombildades Azovbataljonen till ett regemente.

Innan dess, i september 2014, antogs Blietski till det militära rådet för partiet Folkfronten. Folkfronten leds av Arsenij Jatsenjuk och bland medlemmarna finns Arsen Avkov (inrikesmininster), Oleksandr Turtjynov (ordförande för nationella säkerhetsrådet), Pavlo Petrenko (justitiemininster) och Andrij Parubij (grundare av Socialnationalistiska partiet i Ukraina, tidigare ledare för ukrainska patrioter och idag talman för Rada). Blietski gick aldrig med i partiet. 

I det tidigarelagda parlamentsvalet 26 oktober 2014 ställde Blietski upp som oberoende kandidat och valdes in till det ukrainska parlamentet Rada med 33.75% av rösterna i ett valdistrikt i Kiev. I Rada anslöt han sig till grupperingen Ukrop.

Senare, i en intervju i december 2014 för ukrainsk media berättade Blietski att Ukrainska Patrioter upphörde som politisk organisation och absorberades av Azovbataljonen.

Oktober 2016 lämnade Blietski officiellt den ukrainska militären eftersom folkvalda inte får tjäna i armén. Han lovade dock att fortsätta sin militära karriär utan officiella titlar.

2016 bildades Nationella kåren som politiskt parti och med Andrei Blietski som partiledare. Basen är medlemmar från Azovs civila kår samt veteraner från Azovbataljonen och Ukrainska Patrioter.

Partiet förespråkar, bland annat, att utöka presidentens makt, att återupprätta Ukraina som en kärnvapenstat, utöka rätten att bära vapen och bryta alla band med Ryssland. De vill även initiera en offentlig debatt om att återinföra dödsstraffet och de förespråkar bildandet av en union av de baltiska staterna och nationerna runt Svarta Havet.

Ukraina anklagas för rasdiskriminering, hattal från officiella och rasistisk propaganda från Azov

Augusti 2016 utvärderade FN:s kommitté för eliminering av rasdiskriminering hur Ukraina uppfyller den internationella konventionen om Eliminering av alla former av rasdiskriminering. De uttryckte oro för det underutvecklade institutionella ramverket för att hantera minoritetsfrågor, noterade en ökning av hattal från offentliga personer och rasistisk propaganda från grupper som Högra Sektorn, Azovs civila kår och Socialnationalistiska församlingen. Human Rights Watch tog upp det i kapitlet om Ukraina i sin årsrapport för 2017.

Azovbataljonens medlemmar är anklagade för brott mot de mänskliga rättigheterna  – utredningarna är stoppade

Medlemmar i Azovbataljonen och andra s.k. frivilligbataljoner har anklagats för brott mot de mänskliga rättigheterna. OHCHR skiver i sin rapportert fram till slutet av 2014 att utredningarna kring dessa anklagelser inte gick framåt.

Den militära åklagarmyndigheten, som är ansvarig för att undersöka brott som begåtts av ukrainska styrkor, har inte rapporterat om att de vidtagit några åtgärder för att undersöka det stora antalet anklagelser om kränkningar av de mänskliga rättigheterna mot civila och kränkningar av internationell humanitär rätt i öst; inklusive plundring, godtycklig kvarhållning och misshandel utförd av medlemmar av vissa frivilliga bataljoner som Aidar, Azov, Slobozhanshchina och Shakhtarsk.

OHCHR, 2015

OHCHR tog även upp att en annan utredning kring medlemmar i Azov stod still. Vid en sammandrabbning 14 mars 2014 i Charkov mellan medlemmar i högerextrema Ukrainska patrioter och den ”pro-ryska” organisationen Oplot dödades två medlemmar i den senare organisationen och flera skadades. OHCHR rapporterar att enligt det ukrainska inrikesministeriet ”har utredningen stoppats eftersom alla medlemmarna i Ukrainska patrioter är otillgängliga för förundersökningen p.g.a. att de deltar i säkerhetsoperationen i öst där de ingår som medlemmar i Azovbataljonen (2).”

Redan 2014 varnades det för utvecklingen i Ukraina med Azov

I augusti 2014 rapporterade brittiska The Telegraph att den ukrainska regeringen var obotfärdiga till att använda nazister. Anton Gerashchenko som är rådgivare till inrikesminister Arsen Avakov citerades med:

De viktigaste är deras anda och deras önskan om att göra Ukraina fritt och oberoende. En person som tar vapen i sin hand för att försvara sitt moderland är en hjälte. Och hans politiska åsikter är hans personliga ensak.

Anton Gerashchenko, augusti 2014

I samma artikel framkom att Mark Galeotti, expert på Rysk och Ukrainsk säkerhet från New Yorks Universitet varnade för utvecklingen med t.ex. Azovbataljonen i Ukraina:

Jag är rädd att bataljoner som Azov ska bli magneter för att locka till sig våldsamma ytterkantselement från hela Ukraina och bortom landets gränser. Risken föreligger att detta är en del av uppbyggnaden av ett giftigt arv när kriget är över. Extremistiska paramilitära grupper som byggt upp ”sina egna frivilligkårer” och som i grunden är fundamentalt emot att finna konsensus kan komma att kräva en roll i det offentliga, som konfliktens segrare. Och vad gör du när när kriget är över och Azovs veteraner beter sig arrogant och våldsamt på gatorna och i ditt liv?

Mark Galeotti, 2014

Sedan dess har det gått tre år och idag rekryterar Azov framgångsrikt tyska nazister som återigen åker till Ukraina för att strida.


(1) Azov bildades som en s.k. frivilligbataljon i mars 2014 av Socialnationalistiska församlingen. Första veckan i maj 2014 erhöll de officiell status (som en del av inrikesministeriet) och började få vapenleveranser.

(2) Azov benämndes initialt som en polisiär bataljon för att sedan flyttas in under inrikesmininsteriets och Arsen Avakovs regi.

Källor

Der Speigel Panorama: Deutsche heuern bei rechtsextremem ukrainischen Bataillon an. (På svenska: Tyskar anlitas av högerextrem ukrainsk bataljon). 11 november 2017.

Human Rights Watch: World Report 2017 Ukraine – Events of 2016. (På svenska: Världsrapport 2017 Ukraina – Händelser under 2016).

Office of the United Nations High Commissioner for Human Rights: Report on the human rights situation in Ukraine 15 December 2014. (På svenska: Rapport om situationen för mänskliga rättigheter i Ukraina 15 december 2014).

Parfitt, Tom: Ukraine crisis: the neo-Nazi brigade fighting pro-Russian separatists. (På svenska: Krisen i Ukraina: Den nazistiska brigaden som strider mot pro-ryska separatister.) The Telegraph. 11 augusti 2014.

Talent, Bermet. Nationalist Azov Battalion starts political party (På Svenska: Nationalistiska Azovbataljonen startar politiskt parti). KyivPost. 15 oktober 2016.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s