USA I EUROPA del 2: Flottan och marinkåren

usaieuropaflottanomarinkaren1.jpg

USS Mount Whitney har bland annat fungerat som kommandofartyg för USA:s inblandning  för att upprätta en flygfri zon över Libyen. Stationerad i Gaeta, Italien sedan 2004.
Foto: Via U.S. Naval Forces Europe-Africa, U.S. 6th Fleet

Dom amerikanska marinstridskrafterna i Europa har sin bas i Neapel i Italien. US Naval Forces Europe (NAVEUR) omfattar också den amerikanska 6th Fleet. NAVEUR:s ansvarar för ett område som omfattar 89 länder och havsområden omfattande halva Atlanten, Medelhavet, Östersjön och Svarta havet.

NAVEUR har ett antal kontinuerligt underställda enheter som bland annat består av sjätte flottans flaggskepp USS Mount Whitney och fyra AEGIS-jagare. AEGIS betyder att fartygen har missilförsvarskapacitet. NAVEUR tilldelas också ytterligare marina stridskrafter vid behov.

NAVEUR kontrollerar också fasta markbaserade installationer inom sitt område. Exempelvis marinflygbasen i Sigonella på Sicilien, och marinbasen i Rota, Spanien.

usaieuropaflottanomarinkaren2.jpg

USS Ross varifrån det tillsammans med USS Porter – på order av USA:s president Donald Trumph – genomfördes en amerikansk attack med kryssningsmissiler mot en syrisk flygbas i Syrien 6 april 2017. Stationerad i Rota, Spanien sedan 2013.
Foto: Via U.S. Naval Forces Europe-Africa, U.S. 6th Fleet

USA har ökat sin marina aktivitet i Svarta havet sedan våren 2014. När det gäller Östersjön är det mest andra medlemmar av NATO som ökat sina aktiviteter där. Detta även fast det sedan ett par år i realiteten i stort sett hela tiden befunnit sig amerikanska krigsfartyg i Östersjön på olika uppdrag. Därutöver deltar amerikanska fartyg i övningar i Östersjön. Den årligen återkommande BALTOPS är ett exempel på det.

Marinkåren i Europa har sitt högkvarter i Böblingen, Tyskland. Dom flesta förbanden är baserade i Rumänien, Spanien och Italien. Drygt 300 marinkårssoldater skall också finnas i Norge på rotationsbasis. dessa kommer delta i övningar regelbundet. Norge lagrar också sedan kalla kriget utrustning för den amerikanska marinkåren och sådana depåer finns också i Italien och Rumänien.

usaieuropaflottanomarinkaren3.jpg

USS Porter varifrån det tillsammans med USS Ross – på order av USA:s president Donald Trumph – genomfördes en amerikansk attack med kryssningsmissiler mot en syrisk flygbas i Syrien 6 april 2017. Är det femte skeppet som bär samma namn. Den andra versionen förde de första amerikanska trupperna till Europa under Första världskriget, den tredje versonen fick utmärkelse för sina insatser i Andra världskriget och den fjärde versionen fick en utmärkelse för sina insatser i Koreakriget.
Foto: Via U.S. Naval Forces Europe-Africa, U.S. 6th Fleet

Marinkåren har också basering ombord på fartyg i medelhavet i bataljonsstorlek. Det är främst i östeuropa som marinkåren är mest aktiv som militärt förband. Från att tidigare ofta enbart agerat som vakt vid ambassader och annat så har marinkåren fått en större betydelse på senare tid. Inte minst vad gäller NATO´s norra och sydöstra område.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s