Judarna förbjuds rösta i den andra omgången av presidentvalet i Ukraina

Imorgon söndag 21 april är det andra omgången av presidentvalet i Ukraina. Nu kommer rapporter om att de ukrainska judarna förbjuds att rösta.

Presidentvalet sker under påskhelgen och enligt judiska seder får inte judar t.ex. rösta under denna religiösa helg. Inför valdagen har chefsrabbinen Moche Rejbena Asmana (På ryska: Моше Реувена Асмана) uppmanat de ukrainska judarna att under påsken gå till vallokalerna strax innan de stänger klockan 20.00 på kvällen imorgon. Sedan ska de vänta där tills de första stjärnorna visar sig på himlen klockan 20.54.

  • presidentval_19april2019_timer.png

Den ukrainska centrala valkommissionens ordförande Tatjana Sipatjok har kommenterat chefsrabbinens uppmaning med att ukrainas medborgare kan rösta även efter att vallokalerna stängt, men bara om de kommer fem minuter i 20.00 och inte stannar kvar under en längre tid i lokalen.

  • presidentval_19april2019_ukrainskapravda.png

Enligt Sipatjok får den röstande som anländer till en vallokal innan 20.00 bara stanna kvar så länge det behövs för att erhålla valsedlar och för att genomföra själva röstningen. Detta beror på att efter att vallokalen har stängt har valkommissionen ”ett särskilt ansvar för att genomföra ett möte och räkna rösterna”.

  • presidentval_19april2019_tatjana.png

Genom att inte vara flexibel förbjuder därigenom den centrala valkommissionen de ukrainska judarna från att rösta i morgondagens andra omgång av presidentvalet i Ukraina.

Källor:

  • Facebook-sida för Тетяна Сліпачук, ordförande i den ukrainska centrala valkommissionen, 19 april klockan 15:55.
  • Tаймер: Центризбирком запретил евреямголосовать без нарушений заповедей, 19 april klockan 20:02.
  • Українська правда: Глава ЦИК рассказала, как евреям проголосовать после 20.00, 19 april 2019, klockan 17:45