Vem vaktar väktarna…

… undrar Paul Robinson, kanadenisk historiker med Ryssland som specialitet: https://irrussianality.wordpress.com/2021/03/01/watching-the-disinformation-watchers/

Detta med anledning av ibland hysteriska kampanjer mot ”disinformation” som ibland inte är så noga med den information de själva släpper fram.

I synnerhet när ”disinformationen” kommer från Ryssland, då det hela av någon anledning tenderar att bli ännu mer hysteriskt.

Artikelns slutsats är

Kort sagt handlar det i mycket om ingenting, men ett ingenting som används för att utmåla Canada som utsatt för allvarliga attacker och för att kräva regeringsåtgärder i vedergällningssyfte. Därmed borde vi absolut vara bekymrade över det.

Förutom detta är det också allt ganska dumt. ”Tweets från de misstänkta kontona driver ibland berättelser utan bevis,” klagar The Globe and Mail. God Gud, det menar dom inte! Människor på Twitter säger saker utan bevis. Vem skulle ha gissat det?? Kom igen grabbar, människor, inklusive ni själva, säger saker utan bevis hela jävla tiden! Om vi ​​avbryter alla som säger något som han eller hon inte kan bevisa, måste vi avbryta alla, inklusive er själva.

Och där har vi det. Desinformationsvaktarnas värld gränsar till det löjliga. Tyvärr föredrar, som Globe-artikeln avslöjar, våra media att upprepa deras påståenden utan att tveka. Under den processen verkar media ha gett upp sitt jobb att vakta väktarna. Det är upp till resten av oss att göra deras jobb åt dem.

Paul Robinson brukar då och då, mellan andra artiklar om rysk historia, hålla ett öga på desinformationsväktarna och kommentera. Alltid i den brittiska understatement-andan, aldrig indignerad, men snarare smått road över idiotin i världen.

Till exempel (ju äldre desto längre ner):

On weaponizing cats and vaccines, https://irrussianality.wordpress.com/2020/12/22/on-weaponizing-cats-and-vaccines/. Allt ryskt tolkas som något skumt, till och med att någon har en katt som maskot.

Anti-vax propaganda, https://irrussianality.wordpress.com/2020/12/08/anti-vax-propaganda/. Apropå anklagelserna om att Ryssland sprider anti-vaccinationspropaganda (samtidigt som det ligger bland de främsta i att göra vacciner mot Covid-19).

The Russian Brexit plot that wasn’t, https://irrussianality.wordpress.com/2020/11/26/the-russian-brexit-plot-that-wasnt/. Om anklagelserna, i t.ex. The Observer, att Brexit på något vis var Rysslands fel. Det visade sig senare att den kampanjen var helt medvetet falsk.

False news, https://irrussianality.wordpress.com/2020/11/17/false-news/. Apropå kanadensiska tidningshistorier om växande ryska spindelnät som visar sig vara ganska tagna ur luften.

Self-deception, https://irrussianality.wordpress.com/2020/08/23/self-deception/. Om anklagelser från det brittiska parlamentet om att Ryssland blandat sig i det senaste valet med hjälp av ”fake news”. Naturligtvis byggde det på luft – men det kunde också visas att Tories valpropaganda till 88 % var lögnaktig.

Russia Report part 2, https://irrussianality.wordpress.com/2020/07/22/russia-report-part-2/. Apropå att brittiska militära underrättelsetjänsten ibland tycks köpa ganska dålig kvalitet från amatöristiska eller kommersiella spioner. (Robinson har ett förflutet i denna brittiska underrättelsetjänst).

Garbage in, garbage out, again, https://irrussianality.wordpress.com/2020/07/21/garbage-in-garbage-out-2/. Dito.

Exposing the disinformation industry, https://irrussianality.wordpress.com/2020/04/08/exposing-the-disinformation-industry/. Apropå en akademisk undersökning av en del brittiska mediapåståenden om rysk desinformation som fann att allt var nys.

Pot, kettle, black, https://irrussianality.wordpress.com/2020/04/03/pot-kettle-black/. Om hur struntprat tenderar att spridas, oavsett hur tomt det är.

Russians for Wexit, https://irrussianality.wordpress.com/2019/11/04/russians-for-wexit/. Om en helt ogrundad historia i kanadensiska medier, uppgiven som rysk, att västliga kanadensiska provinser ville bryta sig ur.

Meddling schmeddling, https://irrussianality.wordpress.com/2019/09/10/meddling-schmeddling/. Angående påstådd rysk inblandning i det kanadensiska valet, om vilken inga bevis kunde företes men ändå ansågs nyhetsvärdig.

Funny old world, https://irrussianality.wordpress.com/2019/07/06/funny-old-world/. Om de mest aktiva kanadensiska desinformationshandlarna och deras tro på statlig sanningskontroll.

Looking in the wrong direction, https://irrussianality.wordpress.com/2019/04/12/looking-in-the-wrong-direction/. Angående att oavsett hur mycket rysk desinformation det kan finnas så är den inhemska oerhört mycket större.

The Russians done it, #2, https://irrussianality.wordpress.com/2019/03/11/the-russians-done-it-2/. Om en historia i den brittiska tidningen The Mirror att Ryssland (förstås) hade kidnappat den försvunna Flight MH370. Förstås inga bevis för detta.

Sickening, https://irrussianality.wordpress.com/2019/02/22/sickening/. Om en historia i den annars ansedda medicinska tidskriften The Lancet om att spridningen av mässling var Rysslands fel. Inga bevis där heller.

Censors for democracy, https://irrussianality.wordpress.com/2019/02/13/censors-for-democracy/. Återigen om de mesta aktiva kanadensiska desinformationshandlarna och deras krav på strikt censur för att ”rädda demokratin”.

It lies within, https://irrussianality.wordpress.com/2019/01/10/it-lies-within/. Om möjliga skäl till varför media inte kollar löjliga historier utan vidarebefordrar dom – medan andra viktiga historier inte sprids alls: Undersökande journalistik är dyrt, och ingen tidning vill ligga sist i ett drev.

Today’s fake news pedantry, https://irrussianality.wordpress.com/2019/01/09/todays-fake-news-pedantry/. Om att ibland falska nyheter sprids i media beroende på en aldrig kollad felöversättning.

False flag confession, https://irrussianality.wordpress.com/2018/12/20/false-flag-confession/. Om ett erkännande från ett politiskt parti i USA om att man medvetet lögnaktigt hade utmålat en konkurrerande politiker för ryska kopplingar.

Death by natural causes, https://irrussianality.wordpress.com/2018/12/19/death-by-natural-causes/. Om väl spridda anklagelser mot ryska regeringen för att ha mördat en rysk bedragare i UK, vilket sedan brittiska myndigheter kunde visa var falskt.

The Kremlin’s trojan horses, https://irrussianality.wordpress.com/2018/12/04/the-kremlins-trojan-horses/. Om Atlantic Councils beryktade rapport och dess svaga belägg.

Lack of integrity, https://irrussianality.wordpress.com/2018/11/25/lack-of-integrity/. Om Integrity Initiative, en privat firma ägnad åt att sprida falska rykten om folk de ogillar för att få bort dem från inflytelserika positioner.

Thoughts for the day, https://irrussianality.wordpress.com/2018/05/02/thought-for-the-day/. Några bokrecensioner: ”Under de senaste åren har jag märkt något av ett mönster. De som klagar mest om rysk ’desinformation’ är ofta de mest inexakta i sin egen beskrivning av verkligheten”

Garbage in, garbage out, https://irrussianality.wordpress.com/2018/04/18/garbage-in-garbage-out/. Den här gången är det den kanadeniska militära underrättelsetjänsten som är slarvig i sina val av leverantörer.

Not a ”useful idiot”, https://irrussianality.wordpress.com/2017/10/21/not-a-useful-idiot/. Robinson är lite besviken över att inte ha kallats så, eftersom en massa andra välkända personer som Wesley Clark, Donald Rumsfeld, David Blunkett, Jack Straw och Dominique de Villepin, har. Det handlar om att ha uppträtt i ryska media.

The Russians are coming, https://irrussianality.wordpress.com/2017/03/13/the-russians-are-coming/. Ett noggrant bemötande av en massa obekräftad krigshets i en ledande kanadensisk tidskrift.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s