Deklaration från mötet för sociala, freds- och miljörörelser inom WSF 2021

När vi börjar ett nytt decennium fortsätter den globala Covid-19-pandemin att kräva liv och förstöra ekonomier globalt. Effekterna av viruset och den försämrade klimathandlingen ökar sociala ojämlikheter överallt. Att bekämpa båda kriserna är en kamp för mänsklighetens överlevnad, våra liv och vår försörjning, för anständighet och mänsklighet. Det här året är avgörande för att hantera båda kriserna.

Tidigare har folkrörelser fört fram behovet av en systemförändring; de har förbättrat miljontals liv, särskilt de marginaliserade majoriteten. Till exempel har arbetar-, kvinno-, social rättvise-, antislaveri- och antirasism-, befrielse-, freds-, ungdoms-, miljö-, ekologis-, bonde- och ursprungsfolksrörelser många gånger haft historisk framgång med sin kamp för förändringar.

Idag måste vi förena våra krafter för att skapa en ännu starkare rörelse, förutom de gamla problemen som orsakas av skadliga relationer mellan människor och natur, kapitalism, patriarkat, rasism och kolonialism står vi inför ännu större utmaningar. Dagens djupa och mångfacetterade kriser kännetecknas av extrem koncentration av rikedom och makt, osäkerhet i arbetet och försörjningen, misslyckanden i det offentliga hälsovårdssystemet, auktoritära och många gånger militaristiska svar på Covid-pandemin och manipulation med gammal och ny informationsteknik.

Lösningar kan bara hittas och implementeras genom att formulera de olika regionala och territoriella handlingsnivåerna: från gräsrotsnivån till det globala. Ändringar bör komma underifrån, stödda av människor och deras organisationer. I detta sammanhang måste vi inse att alla våra olika tematiska specialiseringsområden är sammankopplade: fred kan inte uppnås utan skydd av miljön och ekonomiska relationer kan inte återställas utan social rättvisa; miljön kan inte bevaras utan en radikal förändring av den sociala förståelsen och fred kan inte uppnås utan social rättvisa och omvandling av vårt monetära system. Annars skulle det ensidiga makt- och vinstmotivet skada allas intressen.

Det är därför vi har åtagit oss att bygga en bred rörelse för social, ekologisk, ekonomisk och politisk övergång med jämlikhet mellan sektorer, genom att erkänna jordens rättigheter, natur och samhällsdeltagande demokrati som kärnvärden. Genom att binda samman olika initiativ vill vi ta itu med vanliga människors oro och vardagsliv för att förhindra att mänskligheten upplever förödelse på grund av krig, hunger och ekologiska katastrofer.

Lokala initiativ i både landsbygds- och stadssamhällen som gör det möjligt för lokalbefolkningen att ta kontroll över mark, bostäder och andra resurser är viktiga. Detta ger tillgång till en försörjning som möjliggör ett gott liv. Sådana initiativ är livsmedelssuveränitet och agroekologi, ömsesidigt hjälp för att hjälpa varandra i både krisperioder och en bättre framtid både på landsbygden och i städerna och att bygga demokratiska ekonomiska former av samarbete för att stärka de lokala ekonomierna.

För att uppnå detta har de rörelser som deltar i World Social Forum 2021 beslutat att för den kommande tiden inrätta en GLOBAL AGENDA FÖR GEMENSAMMA ÅTGÄRDER, som börjar med mobiliseringar i slutet av april och under de första veckorna i maj och som kräver universell nedrustning. för social rättvisa och en ekologisk övergång, med följande krav:

1. En universell eldupphör i alla militära konflikter, en radikal minskning av alla militära utgifter, en allmän kärnvapennedrustning och en radikal minskning av stor energiförbrukning per capita.

2. Skydd av liv överallt genom fri tillgång till Covid-19-vacciner och läkemedel samt lika högkvalitativa hälsovårdstjänster för alla. Kamp mot företags patenträttigheter som leder till ett slags hälsoapartheid. Främjande av samhällsbaserade lösningar av pandemin. Skydd av vilda djur för att förhindra att nya virus och framtida pandemier uppstår.

3. Avsluta åtstramning, särskilt minskande offentliga tjänster, social trygghet och välfärd, och avskaffa illegitima skulder, privata och offentliga, i det globala Syd såväl som i det globala Nord!

4. Stoppa förvaruligandet av allmänningar, vatten, djur, växter, mat, grundvatten, skogar, floder, sjöar, stränder, mineraler, men också av arbetsförhållanden, utbildning, hälsa, kultur och natur!

5. Ekonomin måste svara på individers legitima behov och inte vinst. Därför: nej till orättvisa frihandelsavtal. Främja transformativ ekonomi, rättvis handel och ömsesidigt fördelaktiga internationella avtal istället för så kallade ”frihandels”-försäljningar och investeringsregimer som gynnar investerare och rika länder.

6. Nej till att väcka nationalistisk identitetsrädsla och till att sprida rasistiska eller religiösa hattal och främlingsfientlighet, och mot fiendebilder och syndabocksskapande som leder till ett scenario av nytt kallt krig! Nej till sanktioner som ett ekonomiskt verktyg för militärt ingripande.

7. Stoppa förtryck från statliga och privata milisers sida av sociala rörelser och försvarare av territorium, natur och mänskliga rättigheter, med respekt för den demokratiska rätten till fredlig protest. Fördöma och kräva rättvisa för mord på miljö- och rättighetsaktivister.

8. Främja ekologisk demokrati och delaktighet i samhället och rätten till självbestämmande för alla folk, inklusive omfattande bemyndigande, t.ex. genom att utveckla mat baserad på suveränitet och agroekologi, särskilt för ursprungsbefolkningar, kvinnor och alla förtryckta folk!

9. Ge särskild uppmärksamhet och stöd till migranter genom att skapa fristäder över hela världen och särskilda uppdrag på regional nivå för att skydda deras rätt till rörlighet.

10. Demokratisera utrymmen för vetenskap och teknisk forskning, kulturella kulturuttryck inom konst, vetenskap och traditionell hälso- och sjukvård, inklusive avskaffande av immateriella rättigheter och patentregimer.

11. Skapa en social och mijöomställning genom att värdera upp livet för småbönder, hantverkare och industriarbetare och skapa ett ömsesidigt fördelaktigt förhållande mellan landsbygds- och stadsekonomier. Utveckla och utnyttja hållbar teknik för förnybar energi under demokratisk styrning.

12. Vi förespråkar alla folks rätt till suveränitet och självbestämmande, särskilt för Saharawi-folket och Palestinas folk.

13. Vi behöver omedelbart en internationell lag för försörjningskedjan som tvingar multinationella företag att tillämpa arbetsrätt, sociala och ekologiska standarder.

14. Full solidaritet med aktivister som står inför förtryck överallt, i väst och öst, norr och söder!

I synnerhet vill vi föreslå alla rörelser som deltar i World Social Forum 2021 och alla andra runt om i världen att skapa en handlingsperiod för fred, social och ekologisk rättvisa och övergång, från 17 april till 1 maj.

17 april – Internationella bondekampdagen
22 april – Internationella Moder Jord-dagen,
26 april – Internationella Tjernobyldagen
30 april – Globala handlingsdagar mot militärutgifter (GDAMS) inklusive internationella protester mot militärbaser,
1 maj – International Arbetardagen: För socialt rättvist och värdigt arbete

I traditionen att motsätta sig Davos-forumet kräver vi den 15 maj en handlingsdag för universell mobilisering för rätten till hälsa och socialt skydd för att motverka den nyliberala agendan för World Economic Forum som sammankallas 25-28 maj i Singapore.

Vi föreslår också att vi fortsätter att kombinera insatser ytterligare vid sådana tillfällen som:

8 mars Internationella dagen för kvinnors rättigheter
7 april – Världshälsodagen
5 juni – Världsmiljödagen,
6 augusti – Hiroshima-dagen,
28 september – Internationella dagen för säker abort,
2 oktober – Internationella dagen för icke-våld, Gandhis födelsedag,
7 oktober – Världsdagen för anständigt arbete,
16 oktober – FN: s matdag
20 november – Nationella dagen för svart medvetenhet i Brasilien
29 november – Internationella solidaritetsdagen med det palestinska folket.

Förutom handlingsdagar och veckor förbinder vi oss att bygga samman organisationer och nätverk som strävar efter de gemensamma mål som uttrycks i denna deklaration. Vi välkomnar särskilt fortsatt samordning av folkligt utbildningssamarbete för att stödja den globala agendan för gemensam handling. Vi välkomnar också gamla och nya initiativ för att samlas på alla nivåer från lokala stadsdelar till globala nätverk. Vi är redo att förena oss i mångfald och spela den historiska roll som vår tid kräver.

Antogs av undertecknade organisationer och deltagare i församlingen för sociala, freds- och miljörörelser vid World Social Forum 2021.

30 januari 2021

Undertecknad av

Organisationer:

06600 Plataforma Vecinal y Observatorio de la Colonia Juárez, Mexico
Aktivister för fred, Sverige
AFAPREDESA – Association of the Families of Sahrawi Prisoners and Disappeared, Väst-Sahara
AlfaQuebec Projetos Sociais – Grupo Sistemas Complexos e Inteligência Coletiva, Quebec, Canada
Alliance of Labour and Solidarity (former Czech Social Forum), Tjeckiska Republiken
ATTAC Ungern
Central and Eastern European Alliance for the Solidarity with the Saharawi People, Budapest, Moscow, Ljubljana
Coletivo resistência e Luta no Judiciário, Brazil
Culture of Peace, Tyskland
Confederación Intersindical, Spanien
Confederación Nacional de Cooperativas para la Emancipación, Mexico
Centro de Estudios Estratégicos Nacionales, Mexico
Defraudados en Santander México, Mexico
Dynamique Sociale Sahraouie – Västsahara
ECOMUNIDADES, Red Ecologista Autónoma de la Cuenca de Mexico
Fundación Latinoamericana de Apoyo al Saber y a la Economía Popular, Mexico
Frente Amplio Sindical Unitario FASU, Mexico
Grupo de los Cien, Mexico
HunabKu, Mexico
Instituto Cidades Sustentáveis, Brazil
Instituto Mexicano de Gobernanza Medioambiental AC, Mexico
Intersindical Valenciana, Spain
LATINDADD, Peru
Organization of non violence in western Sahara, Västsahara
Prague Spring 2 – network against right-wing extremism and populism, Europe
Red Universidad y Compromiso Social de Sevilla, Spain
SEFRAS – Serviço Franciscano de Solidariedade, Brazil
Sindicato de Telefonistas de la República Mexicana, Mexico
The Jus Semper Global Alliance, United States
UJSARIO – Saharawi Youth Union, Västsahara       
UNEGRO – Black Union for Equality of Brazil, Brazil
Vasudhaiva Kutumbakam Network – Comprehensive Democracy Forum, Finland-Indien-Nepal-Sverige
Women’s Collective, Indien

Individuals (organisation endast för identifiering)
Alexandre Braga, Brazil – Unegro Brasil
Ajay K Jha, India
Azril Bacal Roij, Sweden – Amigos de la Tierra-Uppsala, IPB, IRIPAZ
Deo Kumari Gurung, Nepal – South Asian Dialogues on Ecological Democracy (SADED-Nepal)
Bachir Moutic, Sahara Occidentalm – AFAPREDESA 
Cândido Grzybowski, Brazil – IBASE – Instituto Brasileiro de Análises Sociais e Econômicas
Cecilia Casin – Red humanista por la renta básica universal
Carlos Tiburcio, Brazil – IPS Inter Press Service / CI-FSM
Deo Kumari Gurung, Nepal – South Asian Dialogues on Ecological Democracy (SADED-Nepal)
Dorothy Guerrero, UK – Global Justice Now
Eduardo Missoni, Italy – saluteglobale.it
Fabiana Sanches-Urbal, Brasil, SEFRAS – Servicio Franciscano de Solidariedad
Francine Mestrum, Belgien
Giselle el Raheb, France – Mouvement de la Paix
German Niño – Corporacion Ciase – Latindadd – Fospa
Henning Zierock, Germany/Int’l – Culture of Peace
Hugo Moyano – Red Humanista por la Renta Basica Universal
Jan Kavan, Czeck Republic – Association of Labour and Solidarity (SPaS)
Jennifer Lingerfelt de Araujo Carneiro, Brazil – Ação popular socialista
José Enrique González Ruiz, Mexico – Profesor de la UNAM
Juliana Rosa, Brazil – Fórum Popular da Natureza – Núcleo Bahia
Katie Conlon, USA – Portland State University 
Laura Beatriz Teresa Collin Harguindeguy, Mexico – COLTLAX
Leo Leguizamón, Argentina – RHRBU – Red humanista por la renta básica universal
Marko Ulvila, Finland – Finnish Social Forum
Marta Benavides, El Salvador – SIGLO XXIII 
Matyas Benyik, Hungary – member of the Organizers for the Left (SZAB)
Miguel Valencia, Mexico – ECOMUNIDADES, Red Ecologista Autónoma de la Cuenca de México
Miguel Alvarez, México – SERAPAZ 
Mira Shiva, India – Initiative for Health & Equity in Society
Mirek Prokeš, Czech Republic – UNITED for Intercultural Action
Miroslav Prokeš, Czech Republic – Defence for Children International (DCI) – Czech section
Monica Romero, Colombia – Red  transfronteriza de arte, educación y autogestión
Patricia Gutiérrez Otero López, Mexico – Descrecimiento México
Péter Farkas, Hungary- Karl Marx Society
Ritu Priya, India – Health Swaraj
Rahma Hassan. USA – Never Again
René Coulomb, Mexico – Taller de Urbanismo Ciudadano
Soledad Rojas Ruiz, Chile – CEAAL Chile, GAFA, ONG Caleta Sur
Tord Björk, Sweden – Aktivister för fred
Uma Shankari Naren, India – Swadeshi Trust
Uddhab Pyakurel, Nepal -Nepal Social Forum
Vera Zalka, Hungary – ATTAC Hungary 
Vijay Pratap, India – Samaajwaadi Samaagam
Ville-Veikko Hirvelä, Finland – New Wind Association
Vivek Babu Girija, India- M S Swaminathan Research Foundation & Promote Linguistic Equality Platform
Yogendra Vijay Dahal, Nepal – Environmental Coalition
Zeno Bernhard, France – Attac

Dokuments som använts för att formulera deklarationen

Anmärkning: Ovanstående text finns översatt till franska, spanska och portugisiska på https://docs.google.com/document/d/1aZBG1QFFJR3JrjfNt7-EM3A4jTstZpiqqHKJUr2itO0/edit

Deklarationen är öppen för fler undertecknare på https://bit.ly/3pBShJd

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s