Pressmeddelande – Satsa på fred i Södra Kaukasus

Aktivister för fred har tillsammans med europeiska ungdomsnätverk och organisationer för mänskliga rättigheter, mot rasism och högerpopulism, för solidaritet och kulturellt samarbete enats om ett uttalande för vapenvila i Nagorno-Karabach. En gemensam namninsamling har startats för att stödja uttalandet: https://www.change.org/p/osce-immediate-ceasefire-with-no-condition-between-azerbaijan-and-armenia

Uttalande stödjer de ansträngningar som Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) gjort för att söka få de stridande parterna till förhandlingsbordet och arbeta för fred i området. Det är särskilt viktigt att detta värdefulla arbete uppmärksammas i vårt land då Sverige nästa är övertar ordförandeskapet i denna organisation. I en tid med växande spänningar har OSSE en central roll för att verka för avspänning och motverka konflikter med både USA, Ryssland och många andra europeiska länder som medlemmar.  

Uttalandet uppmanar både Azerbajdzjan och Armenien att upphöra med våldshandlingar. Uppmärksamhet ges också åt det fördömandet av Turkiets inblandning i konflikten som uttryckts av Europarådets parlamentariska församlings övervakningskommitté.

Nato-landet Turkiets inblandning i konflikten genom viss militär hjälp till Azerbajdzjan och en våldsam retorik som bidrar till förstärkande av fiendebilder och mer hat fördöms från flera håll. Enligt den franska presidenten Macron har Turkiet tagit legosoldater från delar av Syrien som de kontrollerar till Azerbajdzjan. Turkiet ser att den enda lösningen som är acceptabel är att avsluta det de ser som armenisk ockupation. Talesmannen för president Erdogan kritiserade också eldupphöret och den roll som USA, Frankrike och Ryssland spelar som enligt Turkiet bara förlänger konflikten med samtal som inte leder någonstans. Den turkiska försvarsministern Hulusi Akar sa enligt Reuters att Azerbajdzjans offensiv i Nagorno-Karabach inte skulle sluta förrän Armenien drog sig ur den omtvistade regionen som efter fullskaligt krig i början 1990-talet styrts av den armeniska lokalbefolkningen i nära samarbete med Armenien.
Ytterligare ansträngningar behövs för att skapa varaktig fred i regionen med dess långa konflikt. Viktigare än nödvändiga förhandlingar med stormakter involverade för eld upphör lösningar är bestående direktkontakt med människor över konfliktlinjer. Detta som ett led i ansträngningar över hela världen för att åstadkomma varaktiga lösningar och nedrustning för att möjliggöra gemensamma åtgärder för fred, miljö och välfärd för alla.

Aktivister för fred 14 oktober 2020

Stöd eldupphör i Nagorno-Karabach

Vi, UNITED for Intercultural Action, No Hate Speech Network, Prague Spring 2, Youth Center “Perspektiva”, IMPRESS, Alliance for Labor and Solidarity, Aktivister för fred, Human Rights Association, APICE och YAN uttrycker djupa och allvarliga bekymmer över det eskalerande våldet mellan Azerbajdzjan och Armenien över Nagorno-Karabakh-regionen.
Vi välkomnar det avtal om eldupphör som förhandlades fram i Moskva efter trilaterala samtal mellan utrikesministrarna i Armenien, Azerbajdzjan och Ryssland den 10 oktober, som föreslagits av OSSE:s Minsk-grupps medordförande (Ryssland, Frankrike och USA). Vi fördömer brottet mot eldupphöret, vilket visar hur allvarlig konflikten är, och kräver starka diplomatiska ansträngningar för att skapa varaktig fred i regionen.
Vi uppmärksammar också den oro som uttryckts av Europarådets parlamentariska församlings övervakningskommitté, som har fördömt den turkiska regeringens inflammatoriska retorik och dess direkta deltagande i konflikten (1).

Den 30-åriga konflikten har nyligen startat igen till en kritiskt farlig nivå. Sedan den 27 september har över 100 civila liv gått förlorade och byar, städer och forntida kulturarv har utsatts för beskjutning, klustervapen och allvarliga dödsfall. Med båda sidor som pekar fingrar, använder retorik och vägrar ansvar, eskalerar denna situation bara.

Denna konflikt, som går tillbaka till Sovjetunionens fall, härrör från en tvist om vilket land som gör anspråk på Nagornon-Karabach-regionen efter Sovjetunionens kollaps. Detta har tidigare eskalerat till ett fullskaligt krig på 1990-talet. Förhandlingar om regionen har pågått sedan 1994, en period som har präglats av våldsutbrott. Ingen av dessa har dock varit så allvarlig och långvarig som den nu, och vi är allvarligt oroliga över riskerna med för eskalering till ett helt fullskaligt krig.

Våld, krig och dödsfall är aldrig svaret. Det finns oskyldiga mödrar, fäder, barn, syskon, familjer som står på spel, som inte bad om detta.

Icke-våldsamma lösningar på konflikter måste stödjas starkare. Vi uppmanar därför ledarna i Azerbajdzjan och Armenien att upphöra med skottväxlingar, delta i dialog istället för att slåss och att bidra till icke-våldslösningar på konflikten. Vi stöder Internationella fredsbyråns uppmaning (2) till en förnyade ansträngningar för att förhandla om fred som OSSE påbörjade 1994, men som avstannade. Vi stöder också FN:s generalsekreterare António Guterres upprepade krav på ett globalt eldupphör i dessa tider av global kris. Varje deltagande från tredje part bör vara i samklang med det internationella samfundets ansträngningar att avtrappa spänningen och återvända till förhandlingsbordet.

Vi uttrycker djup solidaritet med de drabbade på marken, de som har tappat sina nära och kära, sina hem och försörjning. Vi stöder alla som tillhandahåller humanitärt, psykosocialt och materiellt stöd.

Undertecknat gemensamt av:

–  UNITED for Intercultural Action

–  Prague Spring 2 network against right wing populism and extremism

–  No Hate Speech Network

–  Youth Center “Perspektiva”

–  IMPRESS

–  YAN

–  Aktivister för fred

–  Alliance for Labour and Solidarity

–  Human Rights Association

–  APICE

1
https://pace.coe.int/en/news/8030/armenia-and-azerbaijan-monitoring-committee-calls-for-an-immediate-c%20easefire-without-preconditions
2
http://www.ipb.org/yesterdays-news/ipb-calls-for-renewed-peace-talks-and-an-end-to-the-violence-between-armenia-and-azerbaijan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s