Klimatrörelsens historia

Klimatrörelsens historia är en rik historia fylld med drastiska förändringar i både politiskt innehåll och former av handling. För många kan detta låta konstigt eftersom klimatrörelsen presenteras som något alldeles nytt – och om den har äldre rötter är det en historia inte om kollektiva rörelseansträngningar utan om individer och deras initiativ. De få försök att skriva en historia presenterar å andra sidan en berättelse om något litet som blir större och större utan att ändra riktning.

Detta försök att skriva en historia om klimatrörelsen är annorlunda. Den använder ett folkrörelseperspektiv med demokratiska kollektiva insatser lokalt, nationellt och internationellt som nyckeln till att förstå social förändring, så att vi kan lära oss och gå vidare. Den bygger på den muntliga svenska definitionen av en folkrörelse som en kollektiv insats under en längre tid med olika sätt att arbeta på – att kombinera att leva som man lär med att förändra samhället samtidigt. En kombination ofta svårt att uppnå men kan ses som avgörande under perioder när en rörelse växer.

Det är också baserat i en förståelse av folkrörelser kopplade till varandra. Något vi kan prata om som ett ”folkrörelsekomplex”, på det sätt som E.H. Thörnberg gjorde under första hälften av 1900-talet. En idé som kan visa oss att uppdelningen av rörelser ibland är godtycklig eller ett västerländskt fenomen som ser mycket annorlunda ut om vi ser på hur folkrörelser är organiserade i andra delar av världen. Det är också baserat på studien av global historia av populära rörelser av Jan Wiklund som idag arbetar i samma tradition som Thörnberg.

Läs pdf här: climate movement history

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s