Ukrainabulletinens sommarnummer ute

Ladda ner Ukrainabulletinen2-2019

Nytt nummer av Ukrainabulletinen kommer med mycket matnyttigt på 16 temasidor inför parlamentsvalet i Ukraina. Vi presenterar också Soros och Kochs nya initiativ mot eviga krig och jämför med svenska riksdagspartiernas hållning. Artikeln bifogas nedan. 

I en ledare uppmärksammas behovet av samarbete inför militärövningen Aurora 2020 som hålls i Sverige maj-juni nästa år. Hiroshimaöverlevares nya initiativ till ungdomskampanj mot klimat och kärnvapenhot tas också upp samt kritiken mot EU. Tre utdrag ur den nya e-boken Vart är Europa på väg kritiserar EU:s militarisering och visar på behovet av samarbete mellan folkrörelser för att vända utvecklingen. 

Innehåll

s2 Aurora 2020 ökar otryggheten och krigsrisken i världen
s3 Sveriges humanitära röst har tystnat – Ett hot mot vår säkerhet och ett brott mot svensk nedrustningstradition
s4-5 Stå upp för mänsklighetens överlevnad och stoppa klimat- och kärnvapenhoten
s5 Bombfakta
s6-7 Odessasolidaritet
s7 TV dokumentär stoppas efter granatattack
s8 USA aggression mot Nordstream 2
s9 9 miljoner ukrainare utomlands – Minskad handel med Ryssland sänkte BNP 10 procent
s10-24 Valtema: Adjö Porosjenko och ukrainsk liberalism?
s25 Ett möte präglat av internationell solidaritet: Malmö European Forum
s26 Malmö European Forum deklarationen
s31 Hur USA använder Skandinavien för att få med Europa på krig.
s32 Militariseringen av Europa
s33 Kan folkrörelserna bygga ett annat Europa?
s34 Splittrad syn på demokrati
s34 Fredsutspel i Ukraina
s35 Krisen pågår vad gör vi?
s36 Soros och Kochs initiativ mot eviga krig  

Soros och Kochs initiativ mot eviga krig

Ett nytt amerikanskt initiativ sätter den svenska fredsrörelsens och partiernas handlingsförlamning i blixtbelysning. Det nya initiativet säger sig vilja utmana det militär-industriella komplexet. Konkret innebär det enligt journalister som talat med grundarna sådant som tillbakadragande av amerikanska trupper från Afghanistan och Syrien, återupprättande av kärnavtalet med Iran, mindre konfrontativ hållning till Ryssland och Kina och slut på regimförändringskampanjer mot Venezuela och Kuba samt skarp reducering av försvarsbudgeten.

Inget svenskt riksdagsparti vågar stå upp för ett sådant program. Tvärtom tävlar man med varandra om att öka försvarsbudgeten. När en klar majoritet av länder röstade för Rysslands återinträde i Europarådet nyligen var Sverige mot tillsammans med England, Polen, baltiska staterna och Ukraina, klubben för de mest aggressiva staterna i EU. Vänsterpartiet gav sitt stöd till den aggressiva klubben tillsammans med Moderaterna och Sverigedemokraterna vars ledamöter gick ut i Svenska Dagbladet och fördömde beslutet och socialdemokraternas uppslutning bakom det. Sverige ställer sig också i spetsen för hybridkriget med dess ekonomiska sanktioner mot Venezuela och stöd till kuppmakare när inte insatsen i Afghanistan förlängs gång på gång.

Det som gör att det nya initiativet avslöjar svensk handlingsförlamning är att initiativtagarna till projektet är miljardärerna Charles Koch och Georg Soros. De uppfattas som stående på rakt motsatt sida i politiken, Koch som ledande konservativ kraft bakom att sänka skatter och avskaffa mycket av statsmakten och Soros som i USA beskrivs som vänster och gammaldags New Deal liberal. Att de nu med miljonstöd ställt sig bakom den nya tankesmedjan med namnet Quincy Institute for Responsible Statecraft uppfattas som ett starkt argument för att initiativet kan få inflytande genom att mobilisera både konservativa som ifrågasätter USA:s eviga krig och “progressiva” krafter.

I Boston Globe 1 juli står att projektets syften är radikalt motsatt det som sägs i Washington ”där varje större tankesmedja främjar någon variant av nykonservativ militarism eller liberal interventionism.” Denna typ av Washingtonkonsensus tycks också härska bland partierna i Sverige. Det kan finnas skillnader i detaljerna men i den grundläggande berättelsen sluter man upp bakom en berättelse där Sverige hotas av Ryssland, står inte upp mot västs stöd till kuppmakare i Venezuela och stödjer förödande ockupationer och krig i länder som Afghanistan och Libyen. Att döma av riksdagspartierna har Sverige blivit en krigshetsarnation.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s