Vapenvila på vapenvila ger ingen ro för folket – Konkreta steg krävs

För konflikten i Ukraina råder officiellt vapenvila. Ändå skjuts det och nya vapenvilor tillkommer hela tiden. Under tiden lider folket. Det krävs mer – mycket mer – i form av konkreta steg för att få till stånd en riktig vapenvila.

OSSESMMJuneJuly2018.png

En ny vapenvila 1 juli 2018 resulterade initialt i en markant minskning av beskjutningar, men efter en månad har det ökat igen.
Källa: OSSE SMM

Den senaste vapenvilan kom 1 juli 2018 och enligt rapport från OSSE SMM minskade beskjutningen drastiskt även om den inte slutade helt.

Efter en månad ökar den igen. Från vecka till vecka var ökningen hela 63 procent. Även användningen av vapen som är förbjudna enligt Minskavtalet ökar.

Nästa vapenvila beräknas – i vanlig ordning – till skolstarten 1 september.

Innan dess kommer vi att få läsa om än det ena och än det andra som parterna gör eller påstås göra. Allt för att motivera en ny vapenvila samtidigt som det görs försök att peka ut den skyldige. En skyldig som folket förväntas döma utan rättegång.

Under tiden lider folket

Vatten-, el- och gasförsörjning förstörs och repareras med hjälp av OSSE SMM som övervakar lokala vapenvilor vilka ibland fås till stånd. Ibland fungerar det inte och folk står utan vatten, el och/eller gas.

Under den senaste tiden har minst två av de fem gränsövergångar som finns tillfälligt varit stängda med hänvisning till säkerheten.

StanitsaLuhanskaOSSESMMEvgeniiyMaloletka.jpg

Vid gränsövergången Stanitsa Luganska, som är den enda gränsövergången mellan Lugansk och resten av Lugansk oblast, kan du endast ta dig över till fots via en ranglig spont som byggts över en sprängd bro. Inga fordon kan passera.
Foto: Evgeniiy Maloletka/OSSE SMM

Den enda gränsövergången som finns mellan LNR och resten av Luhansk oblast – den som du bara kan ta dig över till fots genom att klättra över en ranglig spont som byggts över en sprängd bro – kommer möjligen att stängas helt under några dagar i slutet av augusti. Området har länge varit ett stort problem. Nu är tanken att gränsövergången ska kompletteras med byggnader inkl. toaletter och bombskydd för de tusentals som köar i timmar för att passera gränsen varje månad. Den ryska representationen i OSSE har vädjat om att bron ska lagas så att åtminstone utryckningsfordon kan passera. Beslut om hur det blir med reparationerna kommer att fattas i dagarna inom den trilaterala kontaktgruppen.

Vi får hålla tummar och tår att de kommer överens och att beskjutningarna helt upphör där – både innan, under och efter reparationerna genomförs. Vi får också hoppas att alla som behöver passera gränsen innan månadsskiftet för att t.ex. handla till skolstarten kan göra det innan övergången stängs.

OSSE SMM rapporterar även att sedan starten av året har 31 civila dödats medan 137 civila har skadats i strider i området.

I slutet av juli besökte OSSE:s generalsekreterare Thomas Greminger området. Innan dess hade chefen för OSSE SMM, ambassadör Ertugrul Apakan, uttalat att den nya vapenvilan i början av juli var bra samtidigt som det behöves mer – mycket mer – i form av konkreta steg för att få till stånd en riktig vapenvila.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s