Minns Odessamassakern och tragedin! Solidaritet med offren och deras släktingar! Bygg fred i Europa nu!

Den 2 maj 2014 i Odessa i Ukraina dödades 42 personer när ett fackföreningshus omringades av en mobb med tusentals regeringsanhängare och huset sattes i brand. Idag är överlevande och släkting till offren eller någon som ifrågasätter denna attack förföljda. De behöver vår solidaritet!

[Postat av Tord Björk]

Odessa 2 maj 2014

Elden som dödade 42 personer började vid ingången till byggnaden där mobben kastade många molotovcocktails. De som var inne i byggnaden stödde en folkomröstning för ett federalt Ukraina. De dog av brist på luft att andas eller när de hoppade ut ur fönstren. Många blev brutalt slagna när de försökte komma ifrån elden. Detta gör det som hände till en massaker.

Denna våldsamma mobbens attack föregicks av gatustrider i en annan del av staden. Här sköts första två regeringsanhängare och sedan fyra profederalister till döds.

Det faktum att några organiserade ultranationalister och andra började rädda de som fångats i elden efter ett tag när andra fortsatte att slå överlevande visar att det var en tragedi och inte ett fascistiskt förplanerat försök att döda alla. Men det var också ett massmord begått av alla som avsiktligt kastade brandbomber in i byggnaden.

Idag trakasseras och förföljs överlevande efter massakern i fackföreningens hus och släktingar till offren. Ingen har dömts för brott. Åtalen mot de få som anklagas för mord och våld mot pro-federalister lagts nedan medan profedalister hålls fängslade år efter år anklagade kollektivt för upplopp.

Den fascistiska organisationen Högra sektorn samt organisationen Euromaidan kallar idag vad som hände en seger. Även president Porosjenko använder en liknande berättelse och hävdar att han är stolt över att “I dag har Odessa blivit mycket pro-ukrainskt. Detta som ett resultat av ”Odessa betalade ett högt pris den 2 maj för att se vad som hänt nu om vi inte hade stoppat separatisternas invasion.“

En berättelse som kallar dödandet av så många människor en seger eller något liknande är exakt det motsatta av vad Europa behöver. Vad vi behöver istället för att skapa fred är:

– Sluta trakasserier och förföljelser på båda sidor av konflikten, i Odessa, Ukraina, Ryssland och EU.
– Kräv av alla undertecknare att de genomför Minsk-avtalet för fred i Ukraina och särskilt vad som är nödvändigt för att hjälpa civila mitt i konflikten.
– Stoppa upprustningen och investera istället i social rättvisa och miljö.
Aktvister för fred

Bryt tystnaden omUkrainakonflikten och sprid detta flygblad den 1 maj! Gör en enkel aktion den 2 maj i solidaritet med Odessaoffren!

Håll andra informerade genom: https://www.facebook.com/Solidarity-actionMay-2-with-the-victims-of-the-Odessa-massacre-613792958972533

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s