USA I EUROPA del 5: Markstridskrafter

usaieuropamarkstridskrafter1.jpg

M1A2 Abrams.
Foto: Via General Dynamics Land Systems

När USA deklarerade att man skulle fokusera mer på Asien för några år sedan vad gäller militär närvaro menade många att det var Europa som skulle få uppleva mindre amerikansk militär.

Obama lovade dock en miljard dollar till militär aktivitet i Europa.

I Vilseck, Tyskland är 2nd Cavalry Regiment baserat. Dom förfogar bland annat över pansarskyttevagnen Stryker. I Vicenza, Italien finns 173. Airborne Brigade Combat Team och dessa båda enheter betraktas som high value units. 12th Combat Aviation Brigade, som är en helikopterbrigad finns i Tyskland och utöver detta har USA ett antal stödförband och även ingenjörsbrigad och underrättelsebrigad i Europa.

Sedan 2014 har USA i Europa dessutom en rotationsnärvaro där delar av en tung brigad roteras in för att stödja NATO:s snabbinsatsstyrka. Ett koncept som senare utvecklats. Nu omfattar det varje geografiskt kommando och innebär att varje kommando har ett utpekat förband i USA som regelbundet bidrar med enheter för både övning och operationer till respektive geografiskt kommando.

I samband med detta har Tyskland tillförts ett antal stridsfordon inklusive stridsvagnar. Man har genom att rotera in delar av en tung brigad möjligheten att samöva med sina allierade och sina partnerländer i Europa. Övningarnas scenarion omfattar allt från humanitära insatser till fullskaligt krig. Syftet med att rotera in enheterna skall också vara att avskräcka. Dom inroterande förbanden kommer att förvara utrustning i Europa.

usaieuropamarkstridskrafter2.jpg

Stryker.
Foto: Via DoD.

När det gäller förhandslagrat materiel i Europa så har tillgången på exempelvis kvalificerat luftvärn, stridsvagnar m.m varit begränsat. Det tillförs nu pengar för att man ska kunna lagra mer och längre. När USA valde att återföra sina stridsvagnar av typen M1A1 Abrams från Europa men sedan valde att återkomma med stridsvagnar i Europa gör man det i viss utsträckning med den senare versionen M1A2. När USA väljer att återmilitarisera Europa sker också, en i och för sig naturlig, uppgradering av det materiel man återkommer med i många fall. Man har också genomfört en viss ombeväpning i marinkårens lager och exempelvis tillfört M1A1 stridsvagnar till Trondheim.

Man har ett utökat övningsschema i det man kallar för dom mest utsatta medlemsländerna. Det vill säga Estland, Lettland, Litauen, Tyskland, Polen, Rumänien, Ungern, Bulgarien och Norge. I dessa länder baseras också en del tyngre materiel som stridsvagnar, artilleri och pansarskyttefordon. Detta har skett i tre faser sedan 2015 och skall färdigställas under 2017.

För att säkerställa att man från USA ska kunna förflytta förstärkningar till Europa har man analyserat och bedömt hur man ska säkerställa förmågan att genomföra strategiska transporter. Sverige och Finland ingår i dessa analyser.

USA har ett övningsutbytesprogram med 22 länder i central och Östeuropa. Det innebär att olika förband inom det amerikanska nationalgardet har tilldelats en värdnation att samöva med och utbilda.

USA har som sagt ökat sin militära närvaro och sin militära aktivitet i Europa sedan 2014. Man deltar i flera militära övningar som rent geografiskt ofta genomförs i NATO´s östligaste medlemsländer. Som SWIFT RESPONSE i Tyskland och i Polen. SABER STRIKE i Estland, Lettland och Litauen. Turkiet står värd för övningen EFES. ANAKONDA i Polen och NOBLE PARTNER i Georgien exempelvis. Utöver detta genomförs övningar i Rumänien, Ungern och Bulgarien.

usaieuropamarkstridskrafter3.jpg

Viktoria Nuland (USA:s försvarsdepartement) tillsammans med de s.k. oppositionsledarna från Majdan; Oleh Tiahnybok (Svoboda), Vitalij Klytjko (Udar) och Arsenij Jatsenjuk (Faderlandspartiet) i Kiev, Ukraina i början av februari 2014.
Foto: Via Reuters.

Fram till 2020 genomför man också ett träningsprogram särskilt utformat för Ukraina. Det är ett flertal NATO länder som deltar och syftet är att Ukraina skall kunna genomföra övning med sina förband på ett robust sätt och att det finns kontinuitet i övandet.

USA har i Europa ett försvar som skall kunna förflyttas till krisområden i regionen snabbt. Det skall med andra ord förstärka det som redan finns på plats för att sedan undan för undan utifrån stärkas ytterligare. Man fyller på förmåga undan för undan. Det är så man framställer sin återmilitarisering av regionen och sin iver om att deras allierade och samarbetspartners skall avsätta ytterligare ekonomiska medel för att rusta upp. Det finns med andra ord en påstådd hotbild som kräver dessa åtgärder. Problemet är att när man tittar närmare på denna hotbild som läggs fram är den oerhört ihålig och långt ifrån förankrad i verkligheten.

Då måste man faktiskt fråga sig vad den slutgiltiga planen är? Är man genuint oroliga över att Ryssland skall attackera Berlin, London, Paris, New York med missiler? Är man genuint oroade över att Ryssland skall anfalla Polen och Baltikum landvägen och med stridsflyg och starta krig med NATO? Är man genuint oroade över att Ryssland skall dra in sitt land i ett angreppskrig ingen kan vinna? Om dom oroar sig för detta på riktigt måste man ifrågasätta deras förmåga att tänka rationellt. Om dom inte oroar sig för detta utan använder Ryssland som slagpåse i en smutsig propagandakampanj likt man gjort med andra länder genom åren så måste man fråga sig vad som väntar på den europeiska kontinenten i framtiden. Utvecklingen går inte åt rätt håll och det är tyvärr så att det är EU med USA i ryggen som driver på den.

usaieuropamarkstridskrafter4.jpg

Polina Sladkaya, 6 år, är en av alla de barn som dödats i Donbass. Hon dog efter ett anfall mot det då DNR-kontrollerade Slavjansk 8 juni 2014. På fotot bärs hon av doktor Mikhail Kovalenko. Han sade i en intervju att det som dödade Polina kom från Karachunberget där ukrainska trupper var stationerade. Anfallen mot Slavjansk pågick intensivt från början av maj 2014. Det hände flera gånger att även bussar med barn som skulle evakueras från staden besköts. 
Foto: Via Ren TV.

I väst används det man kallar för en ”annektering av Krim” som anledning till oro. Men i själva verket skall man inte oroa sig för en till allra största delen fredlig process där folkviljan respekterades. Däremot skall man oroa sig för att så kallade demokratiska länder ställt sig bakom och understött en statskupp i ett Europeiskt land 2014 som resulterat i inbördeskrig med mycket omfattande civilt lidande som ignoreras av väst. Man har sagt att Ryssland förändrat säkerhetsläget i Europa. Men sanningen är ju att det är EU och USA som gjort det då man stod på barrikaderna tillsammans med av EU bara ett år tidigare fördömda fascistiska ukrainska krafter i ivern att expandera EU:s och USA:s inflytande österut.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s