USA I EUROPA del 4: Missilförsvaret och fokus Baltikum

usaieuropamissilforsvaretochbaltikum1.jpg

Avfyrad SM-3 missil.
Foto: Missile Defense Agency.

Om man ska analysera det missilförsvar som är på väg att installeras i Europa som USA satsar en hel del på skulle man kunna skriva flera böcker. Men jag tar det väldigt kortfattat. Syftet sägs vara att man vill skydda Europa och USA från missilattacker från Nordkorea och Iran.

Först bör man fundera över det där. Missilattacker mot Europa och USA från Nordkorea eller Iran? Ja, löjligt naturligtvis och en lögn producerad för att dölja det verkliga motivet. Det är naturligtvis Ryssland som är anledningen till att man skall hålla Europa med ett missilförsvar.

usaieuropamissilforsvaretochbaltikum2.jpg

SM-3 missil som avfyrats från kryssaren USS Shiloh.
Foto: U.S. Navy

Vad man gör är att man utöver dom fyra AEGIS-jagare som jag nämner i posten om flottan som har förmåga att bekämpa missiler också har ett radarsystem i Turkiet med amerikansk personal. I Rumänien och i Polen kommer SM-3 missiler installeras och Ryssland har all anledning att oroa sig över detta oavsett vad USA/EU och NATO påstår.

Baltikum är något som ofta nämns i Sverige i samband med möjlig aggression från rysk sida. Man menar att dom baltiska länderna är något som Ryssland vill invadera. Att Ryssland är redo att gå i krig mot NATO för att trots vad det kostar i både pengar och döda på båda sidor få kontroll över Estland, Lettland och Litauen. För att det ska ske måste den ryska politiska ledningen tappa förståndet helt och är det något den visat upp sedan flera år nu så är det just det att dom agerar förnuftigt. Till skillnad från deras kollegor i EU och NATO.

usaieuropamissilforsvaretochbaltikum3.jpg

Försvarshögskolan (Baltic Defence College), Tartu, Estland.
Bild: Via Baltic Defence Collage hemsida.

USA har dock ett särskilt intresse för dom baltiska länderna. Man har exempelvis personal på försvarshögskolan i Tartu. Som för övrigt är en skola som dom tre baltiska länderna har gemensamt. USA har också tre stycken militärattachéer på vardera varje ambassad i dom baltiska länderna. En av dessa, på varje ambassad, är alltid i tjänst. Amerikansk militär deltar ofta i övningar i Baltikum och varje baltiskt land knyts till en amerikansk delstats nationalgarde. Det vill säga Lettland – Michigan, Litauen – Pennsylvania och Estland – Maryland. Så det ryska hotet mot dom baltiska länderna får nog ses som mikroskopiskt i jämförelse mot det grepp USA har om dom. Dom är dessutom medlemmar av NATO som per automatik innebär en toppstyrning från USA inom dom områden som NATO täcker upp.

USA har också ett antal IT-experter (cyberkrigare) på plats i dom baltiska länderna som skall arbeta med cybersäkerhet. Sägs det.

NATO förser dessutom dom baltiska länderna med markstridskrafter. Mer om det en annan gång.

Jake Kayzer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s