USA I EUROPA del 3: Specialförband

usaieuropaspecialforband1.jpg

SEAL Team 2 tar upp position efter att ha släppts ner från en SH-60 Sea Hawk.
Foto: US Navy, public domain

Specialförband omges alltid av ett hemlighetsmakeri. Detta innebär att man sällan kan få fram riktigt pålitlig data om vare sig förmåga, omfattning eller aktuell positionering. I Stuttgart har USA ett högkvarter för sina specialförband i Europa.

usaieuropaspecialforband3.jpg

CV-22 Osprey
Foto: U.S. Air Force photo, Tech. Sgt. Chrissy Best

352nd SOG (Special Operations Group) har sin bas i RAF Mildenhall i Storbritannien men förflyttas till Spangdahlem-basen i Tyskland. Dom är troligen knappt 1000 soldater som förfogar över drygt ett dussin transportflygplan och tankflygplan. Dom har också inom kort runt 10 stycken trotorflygplanet CV-22 Osprey som fungerar som både flygplan och helikopter. 

I Stuttgart i Tyskland finns en bataljon från arméns 10th SFG (Special Forces Group) baserad. Dom samövar ofta med andra NATO specialförband. Dom har under dom senaste femton åren deltagit i operationer i Afghanistan och Irak.

I Stuttgart finns även delar av flottans specialförband och även SEAL Team 2. Båda förbanden med fokus på Europa. SEAL Team 2 har förmåga till operationer i arktisk miljö.

I Belgiska Mons ligger ett USA lett högkvarter som syftar till att samverkan mellan till USA allierade länders specialförband skall kunna fungera på ett bättre och effektivare sätt. Sverige som är ett av NATO´s partnerländer har i alla fall periodvis personal där.

usaieuropaspecialforband2.jpg

SEAL Team i vinterförhållanden.
Foto: Via US Navy Photo

Användandet av specialförband ökar där man anser det vara möjligt.. Detta beror delvis på att det är lättare ur politisk synpunkt att använda sig av ljusskygga och förhållandevis diskreta operationer än stora militära insatser med konventionella förband. Det är också mycket troligt att USA har mer av varan ”specialförband” i Europa än vad som är känt.

Jake Kayzer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s