På årsdagen släcktes och tändes den eviga elden i Kiev, Ukraina

evigeldkievcement1.png

Under morgonen idag 7 november mottog polisen i Kiev, Ukraina samtal där förbipasserade rapporterade om att den eviga elden vid den okände soldatens grav i hjältestaden Kiev var släckt och att monumentet var fyllt med cement.

evigeldkievcement2.png

Åtta hinkar låg utspridda över monumentet och sanering inleddes. Alla åtta hinkar hade dock inte hällts över den eviga elden.

evigeldcement3.png

Efter två timmar kunde den eviga elden återigen tändas.

oppositionsblocketuttalande7nov2017.png

Oppositionsblocket har gjort ett uttalande som är läsvärt:

”Vandalismen mot den eviga elden vid den okända soldatens grav i Kiev är en skandal för minnet av hundratusentals av huvudstadens befriare. Oppositionsblocket kräver att vandalerna identifieras och ställs till svars för sina handlingar.

Det faktum att vandalerna hällde cementen över den eviga elden på dagen för befrielsen av Kiev är ingen slump; makten är ansvarig för detta. Vandalernas handlingar är konsekvens av policyn, som förs av den nuvarande regeringen, om att förstöra minnet av vårt folks heroiska förflutna. Namnbytet på gatan som fått sitt namn av huvudstadens befriare, general Vatutin, och försök att byta namn på Segeravenyn leder till framväxt av neo-nazism.

Oppositionsblocket kommer att hjälpa till att återställa den eviga elden. Vi kräver att myndigheterna återinför högvakten vid den okände soldatens grav i den eviga hederns park i huvudstaden.

Vi, likt miljontals ukrainare, kräver ett stopp för försök att skriva om historien och radera ut minnet av de hjältar som gav sitt liv för att befria vårt moderland från nazismen.”

Kiev befriades av röda armén från de nazistiska ockupationsstyrkorna 6 november 1943 och idag 7 november 2017 är 100-årsdagen av inledningen av oktoberrevolutionen i Ryssland. Den senare ledde till framväxten av röda armén – en armé som senare kom att strida och befria Kiev, hela Ukraina o.s.v. från den nazistiska ockupationen samt tillsammans med de övriga allierade vinna över axelmakterna.

kievhjaltestad.jpg

Kiev kom senare – 22 juni 1961 – att tilldelas utmärkelsen hjältestad för sin roll i kriget.

Det är alltså ingen slump att det var just i natt som den eviga elden fylldes med cement.

Det vet alla inklusive både den ukrainska regeringen och den ukrainska polisen.

Frågan är vad de tänker göra åt det.

Frågan är också hur Sveriges, Europas och världens ledare inkl. röda arméns allierade ställer sig till det hela.

Angående röda arméns befrielse av Kiev har anrika British Pathé en film på drygt fyra minuter som visar när röda armén kommer in i Kiev.

befrielsekiev2.png

Röda armén möts av stadens medborgare som nu kan återvända hem. Folk kramar och kysser sina befriare för att visa sin tacksamhet.

Alla möts även av förskräckliga scener med död och förödelse sedan tyskarna stuckit byggnader i brand och avrättat folk precis innan de lämnade staden.

befrielsekiev3.png

Alla rekommenderas att se filmen och höra den brittiska berättarrösten.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s