Hur många fler måste sätta livet till? – Vi vänder oss inte mot militära övningar, utan mot upprustningen

Denna text av Aktivister för fred publicerades i Dalademokraten 22 september 2017 och Lokaltidningen STO 22 september 2017.


 

dalademokraten22sept2017.png

Aktivister för fred publicerade i Dalademokraten, 22 september 2017.

Ingress från Dalademokraten: Svenskt försvar kan stärkas utan de fiendebilder som Nato tenderar att främja. Aktivister för fred vänder sig inte mot militära övningar som sådana och allra minst mot den enskilde soldaten. Men, vi vänder oss mot upprustning och allt fler militära övningar i alla väderstreck med flera deltagare, skriver debattören Tord Björk.

FMNOCOKarlskrona.png

En polsk sjösoldat omkom vid inledningen av NOCO 2017. 
Försvarsmakten, 9 september 2017

I dagarna har vi läst om missöden, dödsfall och skadade i samband med några av de pågående militära övningarna. Under året har fler olyckor inträffat. De dödsfall som inträffat under året inom svensk och annan militär är tragiska. Vi lämnar våra kondoleanser till soldaternas efterlevande. Samtidigt önskar vi att ingen fler skadas genom den pågående upprustningen med fler övningar.

FMNOCOAbsalon.png

En dödsolycka inträffade ombord på danska örlogsfartyget Absolon i samband med NOCO 2017.
Försvarsmakten, 19 september 2017

I samband med NOCO 2017 har två omkommit. En polsk sjösoldat omkom efter att ha fallit i vattnet i Karlskrona örlogshamn och en dansk klämdes till döds ombord på krigsfartyget Absalon. Under Zapad 2017 har ett tekniskt missöde hos en helikopter orsakat avfyrning i förtid. Sedan går rapporterna isär. Det är oklart om någon skadades. Vi konstaterar dock att en missöde inträffat i samband med övningen.

Aktivister för fred och stora delar av fredsrörelsen vänder sig inte mot militära övningar som sådana och allra minst mot den enskilde soldaten. Men, vi vänder oss mot upprustning och allt fler militära övningar i alla väderstreck med flera deltagare.

I Sverige omkom en svensk 23-årig soldat då en militär bandvagn, efter misstänkt felnavigering, gick genom isen utanför Boden. Ytterligare personer fick vård på grund av kraftig nedkylning. I februari drunknade en 18-årig rysk soldat i det västra militärdistriktet efter att hans tank slagit runt på en bro och landat i en flod.

FMdarenovningslutartarnastavid.png

Exempel på nyhetsmeddelande från Försvarsmakten: ”Där en övning slutar tar nästa vid”. 
Försvarsmakten, 15 september 2017

Ett återkommande argument är att om det finns ett försvar måste försvaret få öva. Om övningar genomförs kan missöden inträffa. Aktivister för fred och stora delar av fredsrörelsen vänder sig inte mot militära övningar som sådana och allra minst mot den enskilde soldaten. Men, vi vänder oss mot upprustning och allt fler militära övningar i alla väderstreck med flera deltagare.

Pierre Schori beskriver i sin självbiografi hur Sverige medvetet valt bort att ge sina soldater internationell erfarenhet genom deltagande i FN-insatser. En gång bistod Sverige FN med minst 10 procent av soldaterna i FN-styrkorna. Idag är det några promille. Istället har Sverige valt att delta i krig och ockupation tillsammans med Nato-länder och ibland – som i Afghanistan – under Nato-befäl. Resultatet är en försvagning av såväl bredden i försvarsmaktens internationella erfarenheter som Sveriges roll i FN. Internationella fredsbevarande insatser har ersatts med deltagande i krigsinsatser som snarare startat eller förvärrat flyktingkatastrofer än bidragit till att minska dem.

Svenskt försvar kan stärkas utan de fiendebilder som Nato tenderar att främja. Svenska soldater har övat med ryska soldater i både Sverige och Ryssland. På samma sätt, utan värdlandsavtal som leder bort från alliansfriheten och i riktning mot upprustning, kan försvarsmakten öva tillsammans med andra länder.

lokaltidningenstenundsund22sept2017.png

Aktivister för fred publicerade i Lokaltidningen STO, 22 september 2017.

De övningar som ingår i den pågående upprustningsspiralen är inte vad Sverige och världen behöver. Det behöver inte heller den enskilde soldaten vilken är den som riskerar att sätta livet till om upprustningsförespråkarna får sin vilja igenom. Därför har fredsrörelsen och den enskilde soldaten, ja alla svenska militärer som rakryggat vågar stå upp för Sveriges integritet i förhållande till vilken främmande makt det än må vara, gemensamma intressen.

Tord Björk
Aktivister för fred

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s