Gör 11 september till fredens och inte Natos dag!

Denna text av Tord Björk, Aktivister för fred publicerades även av Magasinet Opulens, 11 september 2017.

magasinetopulens11sept2017.png

Aktivister för fred publicerade i Magasinet Opulens, 11 september 2017.


11 september startar krigsövningen Aurora 17. På ett avgörande sätt för den Sverige närmare Natoländernas krigsmakter. Den underminering som värdlandsavtalet med Nato bäddat för av Sveriges fredsvilja, självständiga hållning mot främmande makt och kärnvapenmotstånd blir därmed tydlig.

reclaimgandhi

11 september startade också den moderna antirasistiska rörelsen mot imperialismen. Det skedde 1906 när muslimen shejk Habib i Johannesburg uppmanade deltagare på ett massmöte att bränna sina pass i protest mot orättvisa passlagar. Gandhi var med på mötet och massorganisering av civil olydnad satte efter detta en icke-våldsprägel på kampen mot imperialism och rasism med Martin Luther King i USA och ANC:s kamp mot apartheid i Sydafrika som efterföljare.

allendelastspeech.png

Salvador Allendes sista tal 11 september 1973

11 september 1973 mördades Chiles demokratiske och socialistiske president Allende under statskuppen som skedde med stöd av USA. En epok av militariserad nyliberalism påbörjades i många länder och fortsätter än, ofta med stöd från väst.

childinjurediraqrobertfisk.jpg

En man håller ett skadat barn, Irak 2003.
Fotograf: Robert Fisk.

Denna våldsamma nyliberalism med IMF och Världsbanken på det ekonomiska området och västmakternas krigsmakt på det militära beredde marken för västs försök att dominera världen. Det satte sina blodiga spår i Haiti, Nicaragua, Libyen, Somalia, Irak. Jugoslavien och många andra länder ofta med USA som pådrivare. Bara i Irak skördades 1 ½ miljoner civila offer på grund av ekonomiska sanktioner understödda av bl.a. Sverige med det under stora delar av tiden falska motivet att Irak innehade massförstörelsevapen. FN:s kommissionär för humanitär hjälp till Irak talade i termer av ett folkmord innefattande ½ miljon barn. USAs utrikesminister Madelene Albright fick frågan om ½ miljoner dödade barn verkligen var något som kunde rättfärdigas och gav svaret att ”vi menar att priset var värt det”.

waronterror.jpg

Efter denna upptrappade aggression från västvärlden kom attacken på World Trade Center 11 september 2001 med 3000 offer. Den tog USA till intäkt för att eskalera sin globala militära och ekonomiska försök att dominera ytterligare i allt tätare allians med andra västmakter. Ett krig utan slut påbörjades i namn av att bekämpa terrorism som lett till mångdubbelt mer terrorism, flyktingkatastrofer och sönderbombade länder. Denna gång med Sveriges aktiva militära medverkan i ockupation och attacker på länder som västvärlden utsett till fiender.

Det finns ingen väg till fred, fred är vägen.

Mahatma Gandhi

Nu får det vara nog med denna smygande integrering av Sveriges militär in i en alltmer centraliserad västlig krigsmakt. Det är dags att återupprätta Sveriges fredsvilja och oberoende i förhållande till all främmande makt. Vi kan, vill och törs stå upp för avspänning och nedrustning av kärnvapen och motsätta oss den rustningsspiral som Trumps USA påbjudit sina allierade och de som vill tillhöra en guldkantad inre krets. Vi uppmanar därför till protester mot Aurora 17. Genom mångas till synes osynliga insatser kan vi tillsammans vända militarismen ryggen och arbeta för både fred på jorden och fred med jorden.

Tord Björk, Aktivister för fred

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s