Om Natalja Korolevskaja och några tidigare attacker

Denna text är en fördjupning av Socialdemokraternas ledare attackerad av regeringslojala högerextremister i Ukraina.

nataljakjuliatrada3juni2008.jpg

Fädernelandsförbundets Natalja Korolveskaja tillsammans med partiordförande Yulia Tymosjenko i Rada 3 juni 2008.

Natalja Korolveskaja, som attackerades i Odessa 2 juni 2017 och skadades med men för livet, är en känd ukrainsk politiker. Hon började sin politiska karriär i Lugansk. Under presidentvalet 2004 stödde hon Viktor Janukovitj. Efter den s.k. orangea revolutionen gick Natalja 2005 med i Julia Tymosjenkos parti Fädernelandsförbundet och bestämda sig för att satsa på politik på nationell nivå för att hjälpa folket i Donbass med deras svårigheter.

nataljajatsenjukyes2010.png

Natalja Korolevskaja tillsammans med Arsenij Jatsenjuk vid det sjunde årliga mötet för YES (Yalta European Strategy) september 2010. Båda två tillsammans med Oleksandr Turtjynov (som i februari 2014 kom att leda avsättningen av Natalja från sin ministerpost) ansågs vara Fädernelandsförbundets unga krafter.

Hon valdes in i det ukrainska parlamentet Rada 2006. Där sade hon bl.a. att alla verkade känna till Donbass svårigheter, men ingen verkade vilja försöka lösa svårigheterna och hjälpa folket i Donbass.

nataljademorada2011.jpg 

Natalja håller tal vid en demonstration av folkrörelsen Framåt Ukraina! utanför Rada maj 2011.

I maj 2011 samlade Natalja 5 000 deltagare från folkrörelsen Framåt Ukraina! för en demonstration utanför det ukrainska parlamentet Rada. De krävde att förstörelsen av den ukrainska ekonomin skulle stoppas och att en hög levnadsstandard säkerställs. De krävde även att Folkets reform, d.v.s. ett åtgärdspaket som utarbetats genom samverkan med det civila samhället och fackföreningar, skulle genomföras och att om så inte skedde skulle de kräva att regeringen avgick.

I början av december 2011 representerade Natalja Fädernelandsförbundet vid en kongress för EPP (European People’s Party). Hon åkte istället för Julia Tymosjenko som satt fängslad.

Några veckor senare, 23 december 2011, valdes Natalja till partiledare för ett annat parti som tillhörde Julia Tymosjenkos block – de ukrainska socialdemokraterna. I mars 2012 uteslöts dock Natalja och det socialdemokratiska partiet från Julia Tymosjenkos block i Rada. Hon anklagades för ”brott mot den parlamentariska etiken och för samarbete med presidentadministrationen” efter att hon vid en omröstning inte röstat med blocket. Hon hade tidigare varnats. Efter uteslutningen avgick två ledamöter från blocket i protest.

nataljanikolaevmaj2012.png

Natalja Korolevskaja inviger partikontoret i Nikolajev, maj 2012.

Under partikongressen i mars 2012 bytte de ukrainska socialdemokraterna namn till Ukraina – Framåt! Sommaren 2012 lovade Natalja att partiet inte skulle samarbeta med Regionernas parti i parlamentet och senare under året hotade hon med att avsätta president Viktor Janukovitj. I parlamentsvalet i oktober 2012 fick partiet inga platser i Rada.

nataljasocialpolitiksministerjuni2013.png

Som minister för socialpolitik uttalade sig Natalja i TV-kanalen Inter i juni 2013. Hon lovade att pensionen i Ukraina gradvis skulle höjas för att slutligen ligga på 500. Idag, fyra år senare när IMF:s krav om pensionsreform råder erhåller 75 procent (8 av 12 miljoner) pensionärer miniminivån om 1 312 Hryvnia eller € 44. Bland Ukrainas pensionärer är fattigdomsnivån idag chockerande 90 procent.  

Från 24 december 2012 agerade Natalja som minister för socialpolitik under president Viktor Janukovitj. Det gjorde hon fram till 24 februari 2014, d.v.s. i ytterligare några dagar efter att president Viktor Janukovitj – efter att dödshot framförts mot honom – lämnat Kiev. Då avsattes Natalja av Rada som vid den tidpunkten agerade under hennes f.d. partikollega från Fädernelandsförbundet: Oleksandr Turtjynov, t.f. president och t.f. talman. 329 röstade för hennes avsättning.

nataljamissingmaj2014.png

I början av maj 2014 rapporterades Natalja Korolevskaja försvunnen. Hon var på väg från Dnepropetrovsk (idag: Dnipro) till Slovjansk för att övervaka evakuering av funktionshindrade.

Natalja kandiderade i det tidigarelagda presidentvalet i maj 2014. Hon rankades ensam på första plats vid en genomgång av presidentkandidaternas förmåga att fånga upp socialpolitiska frågor. I sitt sociala program lyfte Natalja alla (10 av 10) samhällsfrågor som ansågs angelägna för ukrainarna.

olegthusdnepropetrovsk2021maj2014.png

Natten mellan 20 och 21 maj 201 attackerades den tidigare presidentkandidaten Oleg Tsarovs hus i Dnepropetrovsk (idag: Dnipro).

1 maj 2014 drog dock Natalja tillbaka sin kandidatur. Det gjorde hon efter att Oleg Tsarov, som attackerats flera gånger under presidentvalskampanjen och som senare under natten mellan 20 och 21 maj 2014 skulle få sitt hus i Dnepropetrovsk (idag: Dnipro) förstört vid ett attentat, annonserat att han drog tillbaka sin kandidatur och uppmanade andra kandidater, vars huvudsakliga väljarbas låg bland invånarna i de sydöstra delarna, att göra detsamma. Oleg uttryckte sig om att val som hålls under ett pågående inbördeskrig ska bojkottas.

nataljakoppositionsblocket.jpg

Socialdemokraternas ledare Natalja Korolveskaja valdes på åttonde plats för Oppositionsblocket in i Rada oktober 2014.

I det tidigarelagda parlamentsvalet i oktober 2014 valdes Natalja åter in i Rada. Hon gjorde det från åttonde plats för Oppositionsblocket. Oppositionsblocket är en sammanslutning av flera partier och socialdemokratiska Ukraina – Framåt! är ett av dessa partier.

nataljautredningjan2015.png

I januari 2015 kom Natalja Korolveskaja, efter en begäran från Irina Herashchenko, under utredning för ”separatism” och ”finansiering av illegalt beväpnade grupper”.

Januari 2015 inledde riksåklagarämbetet en utredning mot bl.a. Natalja rörande ”separatism” och ”finansiering av illegala väpnade grupper”. Förundersökningen inleddes efter att Irina Herashchenko, med president Petro Porosjenkos medgivande, skickat in en begäran om det. Irina, som är första vice talman i Rada, ordförande för det ukrainska parlamentet Radas kommitté för europisk integration och president Petro Porosjenkos sändebud för humanitära frågor vid de av OSSE SMM ledda samtalen i Minsk; sade att hon skickat in en begäran till riksåklagarämbetet med krav att kontrollera informationen om bl.a. Korolveskaja var inblandad i ”finansiering av terrorister och mördare”.

Valerij Karpuntsov, rådgivare till riksåklagaren, sade att p.g.a. den stora offentliga uppmärksamhet som frågan fått och ”nödvändigheten av en skyndsam reaktion mot separatism” inleddes förundersökningen omgående. Valerij meddelade även att riksåklagaren personligen skulle övervaka ärendet. Att förundersökningen inletts efter begäran från Irina Herashchenko bekräftades några dagar senare av dåvarande riksåklagaren Vitalij Jarema.

I samband med en segerparad och blomsternedläggning i Slovjansk 9 maj förra året (2016) attackerade högerextremister Natalja. Handgemäng uppstod mellan Nataljas vakter och de som attackerade. Grön desinfektionsvätska, ägg, vatten och mjöl kastades på Natalja och veteraner som befann sig i närheten.

ljubovpehkonatalja9maj2016.png

Under firandet av segerdagen 9 maj 2016 i Slovjansk hälldes grön desinfektionsvätska i ansiktet på Ljubov Pechko, 91 år. Ljubov är veteran och krigshjälte som deltog i befrielsen av Vitryssland.

Den gången tog Slaviska sich på sig attacken. De krävde att Natalja skulle lämna Slovjansk och de anklagade henne för att underblåsa det pågående kriget. Slaviska sich är en organisation som agerar i Slovjansk genom att t.ex. utbilda unga i vapenhantering, arrangera olika övningar och hjälpa Högra sektorn – bl.a. med att gräva skyttegravar. De är volontärer och när den ukrainska armén efterfrågar något tar Slaviska sich med det till dem. De agerar enligt evidens även genom att attackera en parlamentsledamot och veteraner som firar Segerdagen 9 maj.

Inför Segerdagen 9 maj 2017 vädjade offentliga representanter för Slovjansk till Natalja om att hon inte skulle besöka staden. De vädjade till henne om att ”ta hänsyn till alla omständigheter kring vad som hände den 9 maj 2016”. De ville undvika en upprepning av föregående års attack och resultatet är att Nataljas frihet begränsas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s