Uttalande i samband med den tragiska händelsen i närheten av Prishib 23 april 2017

sorgebildaktivisterforfred.png

Igår nåddes Aktivister för fred av rapporten om att en observatör från OSSE SMM omkommit och två skadats när fordonet de färdades i detonerade en mina. Aktivister för fred uttrycker våra kondoleanser till de anhöriga till den omkomne observatören och önskar snabb bättring för de som skadades.

Fordonet ingick i en patrull som färdades längs kontaktlinjen från Slavjanoserbsk till Sokolniki. Händelsen inträffade i närheten av Prishib klockan 11:17 den 23 april 2017.

Det är med sorg som vi ser ännu en oskyldig falla offer för denna konflikt i Europa. Våra tankar går till den omkomnes anhöriga och alla de anhöriga som förlorat någon närstående i denna blodiga konflikt.

Allt meningslöst lidande hade kunnat undvikas. Dessa tragedier måste få ett slut. Aktivister för fred uppmanar alla parter i konflikten att verka för att detta är den sista tragedin i denna blodiga konflikt.

Aktivister för fred uppmanar till omedelbart uppfyllande av Minsköverenskommelsens alla delar [1]. Aktivister för fred uppmanar aktörer på bägge sidor kontaktlinjen att utan ytterligare fördröjning inleda det långa arbetet för fred och försoning.

[1] Minsköverenskommelsen inkluderar förbud mot utplacering av nya minor och explosiva hinder samt omfattar åtagande om minröjning av redan utplacerade minor och explosiva hinder i säkerhetszonen. 3 mars 2016 kom den trilaterala kontaktgruppen överens om och presenterade en aktionsplan i relation till hantering av minor i säkerhetszonen. Målsättning är säkerhet och trygghet för alla längs hela kontaktlinjen och en central förutsättning för genomförande av aktionsplanen är att vapenvilan hålls.


Detta uttalande från Aktivister för fred finns även i PDF-format.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s