Debatt: Stoppa den humanitära katastrofen i östra Ukraina

Den passivitet både regeringen och det civila samhället i Sverige visat inför det civila lidandet i Ukraina måste brytas.

Inför Margot Wallströms resa till Moskva 21 februari uppmanar debattörer i SvD Debatt den svenska regeringen att sätta humanitära frågor före storpolitik.

Samtidigt ges stöd till den kampanj som vi, Aktivister för fred, lanserar idag för att uppmärksamma brott mot mänskliga rättigheter i Ukraina och stödja insamling till civila offer för kriget. Debattörerna uppmanar fler att göra detsamma

debattartikeldsvd19febr2017

Artikel publicerad av SvD Debatt 19 februari 2017.

Den 19 februari har det gått tre år sedan Sveriges regering i utrikespolitiska deklarationen uttryckligen uppmanade ukrainska regeringen att inte ta till våld mot oppositionen. Tre dagar senare kastades dessa humana principer bort. När en ny västvänlig regering tillträtt i Kiev upphörde Sverige att måna om att oppositionella civila inte skulle drabbas av våld.

Sverige måste nu agera för konstruktiva lösningar på Europas största humanitära kris och flyktingkatastrof. Tystnaden kring kriget i Östra Ukraina och dess följder för civilbefolkningen måste brytas. 2.5 miljoner beräknas vara flyktingar. En övervägande majoritet bor kvar i de självutnämnda folkrepublikerna Donetsk och Lugansk. För de som flytt landet är Ryssland det enskilt största mottagarlandet.

raseradbyggnaddonetsk2febr2017

Raserad byggnad i Dontesk i Östra Ukraina, den 2 februari i år.
Foto: Alexander Ermochenko/AP

I år beräknas 2,3 miljoner vara i akut behov av humanitära insatser i folkrepublikerna och lika många är hotade p.g.a. vattenbrist med medföljande risk för utbrott av vattenrelaterade sjukdomar. 70 procent är äldre, kvinnor och barn. Tillgång till mat är osäker. Sjukhus, skolor, bostäder och andra byggnader är förstörda. Detsamma gäller vital infrastruktur.

Situationen förvärras av att 60 procent av befolkningen i folkrepublikerna har pension och andra sociala förmåner som huvudsaklig inkomstkälla samtidigt som den ukrainska regeringen har ställt in alla utbetalningar. Endast fem gränspassager är öppna och där passerar, med fara för sitt liv, tiotusentals om dagen. Humanitära insatser tillåts endast genom två gränspassager.

I augusti 2014 uppmanade vi Sveriges regering att agera för lösningar på den omfattande humanitära krisen i Östra Ukraina. Sedan dess har krisen växt ytterligare medan den rödgröna regeringen fortsatt på den av Carl Bildt och Alliansregeringen inslagna vägen. Civilbefolkningens lidande har ignorerats. Lokalbefolkningen i de områden i Östra Ukraina som valt att göra uppror har gjorts osynliga och reducerats till instrument för Ryssland.

Ukraina och särskilt de frivilligbataljoner som deltar i det militära angreppet på Donbass, utnyttjar EU:s och USA:s ovilja att sätta press även på Ukrainas regering att följa Minskavtalet. I avtalet stipuleras bl.a. fullständigt vapenvila, tillbakadragande av tunga vapen från fronten, säker leverans av humanitärt bistånd till drabbade, nationell dialog samt relativ självständighet och återställande av socioekonomin i Östra Ukraina.

Civila drabbas på bägge sidor, men särskilt av den ukrainska sidans artilleribeskjutningar. OSSE räknar med att åtta gånger fler civila skadades på upprorssidan i folkrepublikerna under oktober. I strid med Minskavtalet har den ukrainska armén under en längre tid flyttat fram fronten och återigen har civila drabbats av artillerianfall.

Infrastruktur förstörs i de ömsesidiga beskjutningar som följer av att posteringar är för nära varandra. Dessutom har vattenfiltreringsanläggningen i Donetsk skadats vilket drabbat civilbefolkningen i Donetsk, men också på den ukrainska sidan i Avdejevka. Allvarliga problem för vitala samhällsfunktioner inklusive el och uppvärmning råder på bägge sidor frontlinjen, men de civila i folkrepublikerna drabbas särskilt hårt då fortsatta strider och brist på material hindrar reparationer.

Alltför länge har Sverige gjort sig till en ensidig part i konflikten. Inför Margot Wallströms resa till Moskva 21 februari uppmanar vi den svenska regeringen att sätta humanitära frågor före storpolitik. Den passivitet både regeringen och det civila samhället i Sverige visat inför det civila lidandet i Ukraina måste brytas. Vi stödjer den kampanj som Aktivister för fred startar idag för att uppmärksamma brott mot mänskliga rättigheter i Ukraina och stödja insamling till civila offer för kriget och uppmanar andra att göra detsamma. Det är dags också för regeringen att aktivt sätta lika stor press på alla parter så att Minskavtalet följs och civilbefolkningens lidande upphör.

Tord Björk, Aktivister för fred och redaktör Ukrainabulletinen

Lars Drake. fd adjungerad professor i nationalekonomi, SLU.

Per Gahrton, grön debattör

Maj Wechselmann, filmregissör

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s