Timothy Snyder: Judiska partisaner orsakade tyska övergrepp

Återpublicering med anledning av Förintelsens dag som uppmärksammas den dag Auschwitz berfiras 27 januari från Ukrainabulletinen nr 1 2015. Artikel 2 av 4.

Timothy Snyder: Judiska partisaner orsakade tyska övergrepp

tomas-venclova

Tomas Venclova.

“Officiellt är det överenskommet att Förintelsen är en stor ondska, en speciell dag avsätts för att komma ihåg den. Men samtidigt finns det officiella försök att rättfärdiga och även kanonisera människor som var delaktiga i Förintelsen. Minneshögtider och minnesplakat tillägnas också dem. Så detta bör lämpligen kallas en form av nationell och statlig schizofreni.”

Tomas Venclova 
17 april 2015 Vilnius

1975 publicerade Tomas Venclova underjordiskt artikeln “Judar och litauer”. Den kritiserade skarpt osynliggörandet av folkmordet på judar i Sovjetunionen. 40 år senare var han på samma sätt kritiskt som tidigare mot den hållning den nu rådande regimen har.

Hur har det då blivit så här? Varför kan Ukrainas president och en överväldigande majoritet i Kievs parlament rösta för att samtidigt kritisera nazismen och hylla landets egna kollaboratörer som på egen hand och i samverkan med tyskar genomförde folkmordet på judarna, därtill mördade 100 000 polacker?

På 1980-talet sökte tyske historikern Nolte relativisera Förintelsen. Var det verkligen så att nazisterna uppfann massmord på egen hand? Var det inte snarare så att de:
“… kanske utförde en ‘asiatiskt’ gärning bara därför de och deras likar betraktade sig som potentiella offer för en ’asiatiskt’ gärning. Föregick inte Gulagarkipelagen Auschwitz? Var det bolsjevikiska mordet på en hel samhällsklass inte den logiska och faktiska före-gångaren till nationalsocialismens ‘rasmord’ ? “

På 1980-talet blev detta skarpt tillbakavisat men idag är det på väg att bli den officiella synen i väst mycket tack vare Timothy Snyder. Denne historiker undviker att dra så långtgående slutsatser som Nolte samtidigt som han desto mer lägger fram fakta så att läsaren själv ska förstå hur det egentligen förhåller sig. Sovjetunionen inspirerade Tyskland och tillsammans drev de på en upptrappning som kostade flera liv än om de bägge staterna agerat var och en för sig. Auschwitz, fungerade som ”ett jätte arbetsläger väldigt mycket efter den sovjetiska modellen“

Snyder gör Stalin och Hitler ensamma skyldiga till en växande våldsspiral. Så förminskas eller osynliggörs helt den delaktighet i Förintelsen och egna antisemitism som fanns på många håll. I Östeuropa menar Snyder att “Det är svårt att hitta politiskt samarbete med tyskarna som inte är relaterade till en tidigare erfarenhet av sovjetiskt styre.” När balter och ukrainare bedriver massiva antijudiska pogromer efter den tyska invasionen, är det med andra ord, inte deras fel, utan kommunisternas, en syn som passar den litauiska och ukrainska staten väl.

Med Snyders världsbild blir de judiska partisanerna ett särskilt hot. “Partisankrigföring”, skriver han, “var (och är) olagligt, eftersom det underminerar konventionen att uniformerade arméer styr våld mot varandra istället för mot omgivande populationer.” När partisaner saboterade tåg innebar det i själva verket att de säkerställde att befolkningen nära platsen skulle utrotas. Judar som flydde för att gå med partisanerna gjorde så, enligt Snyder, “på bekostnad av att ta del i nedstigning i massvåld.” De “tjänade sovjetregimen, och deltog i en sovjetisk politik” som gjorde civila till offer. Att de inte hade något val då det bara var de sovjetiska partisanerna som var multietniska bekymrar inte Snyder.

timothy-snyder-2010

Timothy Snyder i New York Review of Books, 24 februari 2010.

Timothy Snyder var anlitad redan före omvälvningen i Ukraina av östeuropeiska stater som Litauen för att ge stöd åt en bild av dessa länder som enbart offer för krafter utifrån. Men ännu 2010 kunde han protestera när ukrainske nazikollaboratören Bandera utnämndes till nationalhjälte. Idag har han ersatt oron för växande acceptans för gårdagens judemördare med hyllning till utvecklingen i Ukraina. I ett tjugotal längre artiklar som publicerats i västvärldens ledande tidningar och inte minst i Dagens Nyheter har han glömt sin tidigare samtidiga kritik av fascism och kommunism. Nu gör Ukraina och väst allt rätt och Ryssland ensamt är orsaken till alla problem.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s