Så såldes historiska enigheten mot antisemitismen ut

Återpublicering med anledning av Förintelsens dag som uppmärksammas den dag Auschwitz befrias 27 januari från Ukrainabulletinen nr 1 2015. Artikel 4 av 4.

Så såldes historiska enigheten mot antisemitismen ut

För att framställa Ryssland i så dålig dager som möjligt så förminskas eller förvrängs nu också Sovjetunionens historiska insats i kampen mot nazismen. Det märktes 27 januari (2015) när det var 70 år sedan sovjetiska armén befriade koncentrationslägret Auschwitz som Nazityskland upprättat i södra Polen. Här dödades först sovjetiska krigsfångar, sedan polacker, judar, romer och andra som nazisterna ville tillintetgöra. Den överlägset största gruppen var judar. Sammanlagt mördades här över 1 miljon människor.

auschwitz-birkenau-befrias-av-roda-arme-27-januari-1945

Soldater från sovjetiska armén eskorterar två fångar dagen när Auschwitz-Birkenau befrias.

Denna händelse har blivit den samlande dagen för alla som vill ta avstånd från antisemitism och Förintelsen. Dagen firas över hela världen och inte minst i Auschwitz. Till 60-årsdagen var uppslutningen särskilt bred. Då bjöds Putin in. Han representerar den nation som bar den tyngsta bördan i befrielsen av Auschwitz och slutet för nazisternas och kollaboratörers folkmord på judar i Östeuropa. Nu var det dags igen att på tvärs av dagspolitiska skiljaktigheter visa på gemensamt avståndstagande mot nazism och Förintelsen. Det blev tvärtom.

Så här gick det till:

  1. Först påstod polska regeringen via UD att den inte hade med årets (2015) inbjudningar till Auschwitz befrielsedag att göra. Det var en fråga till skillnad från tidigare för museet i Auschwitz.
  2. Samtidigt tog Polen aktiv kontakt med andra länder genom informell diplomati. Enligt nyhetsbyrån Reuters så gav polska regeringen signaler till Putin att han inte skulle bli väl mottagen. Det stundade val i Polen och landets kritiska hållning mot Ryssland i Ukrainakonflikten gjorde ett besök av Putin känsligt. Andra länder gavs med den tysta diplomatin andra budskap.
  3. Polens agerande får det resultat man eftersträvat. Putin avstår från att komma. En annan företrädare för Ryssland skickas istället.
  4. Polska UD:s påstående om att regeringen inte hade med inbjudningarna att göra byttes nu till sin motsats. Premiärministern Ewa Kopacz bjöd in ukrainske presidenten Poroshenko till minneshögtiden i Auschwitz. Han hyllade i september (2014) de bägge fascistiska organisationerna OUN och UPA som nationella hjältar. Bägge organisationerna deltog i Förintelsen och massmord på 100 000 polacker. Nu var dock gammalt groll och samlat avståndstagande mot Förintelsen borta ersatt av dagspolitisk opportunism.
  5. Nu fortsätter historien på smått bisarrt vis. Ukrainska utrikesministern Grzegorz Schetyna motiverar valet att ej bjuda in Ryssland i en radiointervju med att lägret “befriades av Första ukrainska fronten och ukrainare”. Första ukrainska fronten var en multietnisk armégrupp med mest ryssar som helt riktigt befriade Auschwitz efter att ha fått sitt namn genom att befria Ukraina från nazisterna. Billigare PR trick får man leta efter.
  6. Ukrainas premiärminister Jatsenjuk tar nu chansen att säga samma sak: “återigen påminns vi om värdet av ukrainska soldater som kämpade mot nazismen”. Detta efter att han betonade att miljoner judar och ukrainare “blev offer för nazism och stalinism.” Den röde armésoldaten förvandlas från befriare till förtryckare om han inte råkar vara från Ukraina.

1aus07

700.000 skor ingår i utställningen om förintelsen på museet i Auschwitz
Foto:  Lars Bergwall

UB KOMMENTERAR

Brottet mot enheten i avståndstagandet av Förintelsen innebär ett historiskt skifte av oöverskådliga mått. Behovet av universellt avståndstagande från antisemitismen ersätts med opportunistiskt missbruk av historien för att vinna poänger i dagspolitiken.

BORIS NEMTSOV

“Vi kan inte fira befrielsen av Auschwitz utan Rysslands närvaro.

Rysk oppositionspolitiker förordar att Putin bjuds in.

EFRAIM ZUROFF

”Om någon förtjänar att vara närvarande vid ceremonin på årsdagen av befrielsen, är det Vladimir Putin.”

Nazistjägare på Simon Wiesenthal Centret.

LENA POSNER-KÖRÖSI

Det vore en skandal om han kommer. Den 27 januari ska vi inte bara minnas nazisternas mord på Europas judar, utan också på homosexuella.

Ordföranden för Judiska Centralrådet i Sverige vill hålla Ryssland borta.

STEFAN INGVARSSON 

Med sin sedvanligt imponerade förmåga att vrida på sanningen lyckades Kreml med PR-kuppen att förvandla Putins ovilja att åka till ceremonin till en kränkning av Ryssland.

Krönikör i Expressen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s