Judiska partisaner anklagas för folkmord

Återpublicering med anledning av Förintelsens dag som uppmärksammas den dag Auschwitz befrias 27 januari. Tidigare publicerad i Ukrainabulletinen nr 1 2015. Artikel 1 av 4.

Judiska partisaner anklagas för folkmord

Litauen, brennende Synagoge

I Litauen har det blivit sant. Det började när Yitzhak Arad gjorde framsteg efter många år i sitt segdragna arbete för att få litauer fällde för deltagande i folkmord på judar. Den antisemitiska högertidningen Respublika publicerade då en artikel som anklagade Arad för att vara en krigsförbrytare.

Två månader senare agerade riksåklagarämbetet med en brådska de saknat när det gällde att få litauiska deltagare i judemorden fällda och i fängelse. De startade en “förundersökning” där Arad kallades att vittna rörande anklagelser mot en sovjetisk partisangrupp. Israel vägrade dock utlämna Arad. Urvalet av vilka som anklagades hade skett på etniska grunder eftersom bara judar anklagades. 2008 startade en ny undersökning utan specifika anklagelser som utökades till att också inkludera två kvinniliga partisanveteraner, Fania Yocheles Brantsovsky och Rachel Margolis. Fortfarande är ingen av dessa två undersökningar nedlagda.

judiska partisaner.png

Vilnius efter befrielsen från den tyska ockupationsmakten i juli 1944. Judiska partisaner rymde från ghettot och kämpade som partisaner i Rudnikiskogen.

Yitzhak Arad

Yitzhak Arad föddes 1926 och anslöt sig till Sioniströrelsen Ha-No’ar ha-Tsiyyoni och var aktiv i den underjordiska rörelsen i ghettot. 17 år gammal gick han med i den sovjetiska partisanrörelsen 1943, det enda sättet för judar att slåss mot Naziockupationen. Han emigrerade till Palestina 1945 och gjorde militär karriär som chef för militärens utbildning. 1972 startade han en akademiska karriär som historiker. Han var med och grundade Förintelsemuseet Yad Vashem i Jerusalem och blev dess direktör under 21 år 1972–1993.

Fania Yocheles Brantsovsky

Fania Yocheles Brantsovsky förlorade hela sin familj i Förintelsen. Hon lyckades ta sig ut ur ghettot i Vilnius strax innan den slutliga förstörelsen och tog sig till ett underjordiskt skogsfort i Rudnitsker vald. Här fanns 100 judiska partisaner och en handfull andra knutna till den sovjetiska partisanrörelsen. Brantsovsky föddes 1922 och guidar fortfarande till antinazistfortet som står och förfaller trots att det är listat som en av de mest viktiga platserna i världen för att minnas det judiska arvet. En plats där judar inte bara är offer utan också stred för sin sak.

Rachel Margolis

Rachel Margolis lämnade sitt säkra gömställe hos kristna för att ansluta till familjen i Vilnius ghetto. Här gick hon med i det judiska underjordiska antinazistiska motståndet. Hon blev vittne till skapandet av den judiska partisansången på jiddisch som sjungs ofta på dagen för att minnas Förintelsen i hela världen. Hon flydde ut ur ghettot och anslöt sig till partisanerna i skogarna. Hon blev också den enda i sin familj som överlevde Förintelsen. Hon har varit central för Litauiska judiska församlingens arbete för att visa hur litauer deltog i mordet på judar. Född 1921 fortsätter hon kampen efter att ha flyttat till Israel 2009 efter förföljelser i Litauen.

Joseph Melamed

Joseph Melamed är en överlevare från ghettot i Kaunas som anslöt sig till partisanerna och den antinazistiska kampen 1943. Han emigrerade till Israel och blev advokat och författare. Han är idag ordförande för Föreningen för litauiska judar i Israel. 1999 sände han ett dokument till Litauens riksåklagare med en lista grundad på ett mycket stort antal vittnesmål. Listan omfattade tusentals litauer som anklagades för att ha samarbetat med nazisterna och dödat judar under Andra Världskriget. Melamed krävde att anklagelserna undersöktes. Myndigheterna väntade i 12 år med att agera tills dess att de startade en undersökning om Melamed hade ärekränkt personer som idag ses som nationalhjältar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s