Folkmördare blir nationalhjältar: “Ära till Ukraina – Häng kommunister!”

Återpublicering med anledning av Förintelsens dag som uppmärksammas den dag Auschwitz berfiras 27 januari från Ukrainabulletinen nr 1 2015. Artikel 3 av 4.

Folkmördare blir nationalhjältar: “Ära till Ukraina – Häng kommunister!”

Det fascistiska kampropet från 1930-talet Ära till Ukraina togs upp igen under Europmajdanupproret mot den tidigare presidenten Janukovitsj. Som slogan gjorde det sig mycket populärt i breda lager under vintern 2013-2014. Nu har Ljajsko som leder ett av partierna i regeringskoalitionen med 8 procent av rösterna i senaste valet moderniserat uttrycket med tillägget – Häng kommunister!

ab-carl-bildt-8-december-2014

Sveriges dåvarande utrikesminister uttalar sig i samband med att en Leninstaty revs ner och krossades i Kiev i början av Majdan.
Källa: Aftonbladet, 8 december 2014

Det ligger rätt i tiden. Redan i samband med det våldsamma maktskiftet i februari förra året åkte högerextrem milis runt och välte över 200 Leninstatyer. Den som protesterade blev grovt misshandlad. Kommunisterna och vänstergrupper som motsatte sig maktskiftet fick sina partilokaler stormade, medlemslistor beslagtagna och flera medlemmar mördade.

Redan under hösten gick president Porosjenko ut och hyllade de fascistiska ukrainska organisationerna UPA och OUN som bägge deltog i folkmord på judar och polacker och leddes av Stepan Bandera.

amnesty-communist-party-ban

Amnesty Internationals uttalande 17 december 2015 om att Ukrainas beslut att förbjuda kommunistpartiet är ett slag mot yttrandefriheten i landet.
Källa: Amnesty International, 17 december 2015

Nu ska steget tas fullt ut. Parlamentet har antagit ett lagförslag som förbjuder ifrågasättande av Sovjets “kriminella totalitära karaktär kommunistregimen.” Förbudet gäller även nationella symboler i Sovjetunionen och namnbruket av tidigare ledare för kommunistpartiet i städer, byar och gator.

Samtidigt som kommunism förbjuds så förbjuds också nazismen, åtminstone den tyska sorten. För samtidigt som utländsk fascism förbjuds så ska det i framtiden bli straffbart att vara kritisk mot ukrainska fascister. I praktiken riktar sig lagen enbart vänsterut. Upp till fem års fängelse hotar den som bryter mot den nya historie-skrivningen.

I Jerusalem Post oroar sig Efraim Zuroff på Simon Wiesentalcentret:

Beslutet om ett förbud mot nazism och kommunism likställer den värsta folkmordsregimen i mänsklighetens historia med regimen som befriade Auschwitz och hjälpte avsluta skräckväldet i Tredje riket.

EFRAIM ZUROFF
Simon Wiesentalcentret.

I samma anda vänder beslutet att hedra lokala nazistiska kollaboratörer och ge dem särskilda förmåner Hitlers hantlangare till hjältar trots deras aktiva och nitiska deltagande i massmord på oskyldiga judar. Dessa försök att skriva om historien, som är vanliga i hela post-kommunistiska Östeuropa, kan aldrig radera de brott som begåtts av nazistiska kollaboratörer i dessa länder, och bevisar bara att de tydligt saknar de västerländska värderingar som de påstår sig ha anammat genom deras övergång till demokrati.

HALYA COYNASH
Kharkiv Human rights protection group.

Ett obegripligt beslut, särskilt som lagförslaget hastigt kastats fram i parlamentet och behandlingen inte föregåtts av någon som helst offentlig debatt där olika åsikter kunnat brytas mot varandra. … man ger de upproriska i östra Ukraina, för att inte tala om Ryssland, en ovärderlig skänk i propagandakriget mot styret i Kiev.

VOLODOMYR ISHCHENKO
Sociolog vid Nationella Universitetets Kyiv-Myhola akademi och direktör för Center för Social- och Arbetslivsforskning, Kiev

Innebörden av detta är så brett att den kan omfatta allt. Det kan bli en möjlighet för nationalisterna att åtala historiker som visar en principiell ståndpunkt mot den ukrainska nationalistiska rörelsen under andra världskriget. Skulle några landvinningar inom Sovjetunionen erkännas innebära att du avvisar detta system “kriminella totalitära natur” eller inte?

DAVID MARPLES
Historiker

Ukrainas vänner kommer att ha svårt att acceptera både visdomen och tidpunkten för en sådan simpelt och extremt dumt dekret som undviker komplexa problem …Var denna råa snedvridning av det förflutna verkligen nödvändigt? Kan man lagstifta om historiska händelser och formationer på ett sådant sätt? Lagen verkar skadlig för de värden som häjde till skyarna under Euromajdan.

TORSTEN KÄLVEMARK
Teolog och kulturskribent

Innan den lag som parlamentet beslutat om träder i kraft måste den skrivas under av president Porosjenko och hans hållning blir därför ett test på Ukrainas vägval. I bästa fall kan han kanske tveka efter påtryckningar från en internationell opinion. Å andra sidan måste han ta hänsyn till den politiska verkligheten i Ukraina där det är de ultranationalistiska strömningarna i landets västra del som i stor utsträckning sätter den politiska agendan.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s